Létrehozva: 2022-06-08 15:09:06

A Mercedes szerint kizárt, hogy a kínaiak felvásárolják a céget

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Néhány éve komoly politikai vihart kavart, hogy egy német robotikai vállalat kínai kézbe került.


Ola Källenius, a Mercedes-Benz vezérigazgatója kizárta annak lehetőségét, hogy a vállalat két legnagyobb kínai részvényese növelje részesedését, ezáltal pedig egy olyan kisebbséget hozzanak létre, amely meggátolhatja a német autógyártót a döntések meghozatalában.

A Mercedes legnagyobb egyéni részvényesének a BAIC-csoport számít, amely a szavazati jogok 9,98 százalékát birtokolja. Eric Li, a Geely elnöke 9,69 százalékos részesedéssel rendelkezik, míg a Kuvait Befektetési Hatóság tulajdonában 6,84 százalékos részesedés van.

A Geely egyre fontosabb szereplőjévé válik az európai autópiacnak. A Li által alapított kínai konszern jelenleg több mint egytucat, a régióban üzleti tevékenységet folytató vállalat tulajdonosa vagy együttműködő partnere. Ezek közé tartozik például a Volvo, a Polestar vagy a Lotus.

Mercedes embléma
Kép: Mercedes

A Handelsblatt üzleti napilapnak nyilatkozva Källenius és Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg tartomány – itt található a Mercedes központja – kormányzója is kizárta egy esetleges kínai felvásárlás lehetőségét. Elmondták, semmiféleképpen sem fogják engedni, hogy ez bekövetkezzen.

Az eset nem példa nélküli, ugyanis 2016-ban komoly politikai vihart kavart Németországban, hogy a kínai Midea megvásárolta a német robotikai céget, a Kukát.

A Kuka esetében elkövetetthez hasonló hiba nem ismétlődhet meg – mondta Kretschmann, hozzátéve a vonatkozó német törvényeket a Kuka kínai felvásárlását követően jelentősen szigorították.

Weboldalunkon is elérhetőek a Mercedes modelljei. Amennyiben szeretnél valamelyikről részletesebb információt kapni, keresd kollégánkat telefonon vagy e-mailben!

 

Forrás:

Automotive News Europe