Létrehozva: 2021-01-25 14:52:13

A Škoda naponta 250-350 darab elektromos Enyaq iV gyártását tervezi

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Az eddigi tendencia alapján az egyik legnépszerűbb EV lehet Európában 2021-ben.


A Škoda 2020 novemberében kezdte meg a tisztán elektromos Enyaq iV gyártását, és a tavalyi év végéig már nagyságrendileg 600 darabot le is szállított a villanyos SUV-ból.

A Volkswagen-konszernhez tartozó gyártó által nyilvánosságra hozott adatok alapján a csehországi Mladá Boleslavban található üzemben a tervek szerint napi szinten mintegy 250-350 Enyaq készül. Ez azt jelenti, hogy ötnapos munkahéttel számolva havonta nagyjából 5-7000, míg éves szinten 60-84 ezer darabot gyártani majd az elektromos SUV-ból. 

A vállalat 32 millió eurót fektetett az új Enyaq iV gyártásába, amely november végén kezdődött. A futószalagról minden nap – teljesen rugalmas módon – 250-350 darab tisztán elektromos hobbiterepjáró gurul le” – olvasható a Škoda által kiadott közleményben. 

tisztán elektromos Škoda Enyaq iV hátulról

Ha továbbra is az eddig tapasztalt érdeklődés fog mutatkozni az Enyaq iránt, az könnyen Európa egyik legkeresettebb elektromos autójává teheti a Škoda villanyos modelljét. Ráadásul, ha a cég a hét minden napján gyártja az SUV-t, az azt jelentené, hogy havi 7-10 ezer, azaz évi 84-120 ezer autó készülhet el Mladá Boleslavban. Szakértők szerint ez azért már a túlzottan optimista elvárások kategóriájába esne.

Hatalmas fegyvertény lenne, ha a Škodának sikerülne 50 ezret értékesíteni az Enyaq modellből 2021-ben. A szegmensben egyébként egyre kiélezettebb piaci verseny, valamint házon belülről érkező rivális is van, a Volkswagen ID.4. 

Az Enyaq mellett a Škoda palettáján három plug-in hibrid modell is található. Ezeket mind a cég központjának közelében, Csehországban vagy Szlovákiában gyártják:

  • Octavia iV: Mladá Bolesla, Csehország
  • Superb iV: Kvasiny, Csehország
  • CITIGOe iV: Pozsony, Szlovákia

tisztán elektromos Škoda Enyaq iV utastere

A cseh vállalat világszerte 12 üzemmel rendelkezik, ezek közül a Mladá Boleslavban található a legnagyobb. Itt Fabia, Scala, Octavia, Octavia iV, Kamiq, Karoq és Enyaq iV modelleket készítenek. A csehországi központban 2020-ban összesen 480 ezer autót gyártottak, ezek közül mintegy 187 ezer volt Octavia. 

Mindezek mellett 411 ezer motor, 383 ezer manuális sebességváltó, valamint 76 ezer elektromos autókhoz való akkucsomag készült az üzemben a múlt év folyamán” – áll a Škoda hivatalos sajtóanyagában.



Weboldalunkon is elérhetőek az  Škoda Enyaq modellek. Amennyiben valamelyikről szeretnél részletesebb információt kapni, keresd kollégánkat telefonon vagy emailben.

 

 

Forrás:

InsideEVs

 

Ajánlott cikkek: