Létrehozva: 2018-11-20 10:53:22

A BMW plug-in hibridjének 50 százalékkal nő az elektromos hatótávja!

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A hármas új szériájának hibrid kivitele egy jelentős lépést tett az elektromos autózás felé


 

A 2016-os BMW 330e-ről hamar kiderült, hogy egy „mezei” hármashoz képest semmivel sem nyújt kevesebbet, mint autó. Sőt, a villanymotornak köszönhetően a nyomatéka valamivel nagyobb is, így a gyorsulási érzet jobb a csak belsőégésű motort alkalmazó kiviteleknél. A tisztán elektromos hatótáv viszont mindössze 22 km volt, amely még az elővárosi közlekedéshez sem feltétlenül elegendő.

2020-as BMW 330e plug-in hibrid elölről

Az új hármas fejlesztésekor azonban a 330e kivitel is nagy átalakuláson ment keresztül, mely jótékony hatással volt többek közt a fogyasztásra is. A több mint 50 százalékos hatótávnövekedést többek közt a 8,8 kilowattórás elektromotor 12-esre növelésével érték el. A helyi emisszió nélkül megtehető táv így az európai mérési rendszer szerint 60 km-re nőtt, mely már egy jóval használhatóbb értéknek tűnik. Ez már lehetővé teszi az ingázók számára, hogy akár tisztán elektromos üzemmódban jussanak el a munkahelyükig.

2020-as BMW 330e plug-in hibrid hátulról

Az elektromotor azonban többre képes, mint az üzemanyagfogyasztás csökkentése. A gyártó ezen kívül arra is felhasználja ezt a technológiát, hogy a hármasnak ideiglenesen több erőt biztosítson. Amikor ugyanis szükséges, az elektromotor 40 lóerővel növeli a rendszerteljesítményt, melynek következtében a 330e 290 lóerőt ás 420 Nm-t produkál. A gyártó szerint ez elegendő ahhoz, hogy a 0-100-as sprintet kevesebb mint 6 másodperc alatt teljesítse a hármas. A végsebesség így 230 km/órára nő, elektromos üzemmódban azonban 140 km/órában korlátozódik a hatékony működés érdekében.

A hibrid-rendszer másik eleme a 2,0 literes, négyhengeres turbómotor, mely egy nyolcfokozatú automata váltón keresztül hajtja a hátsó kerekeket. A BMW elmondása szerint a 330e-hez minden olyan opció elérhető lesz, melyek a normál hármasokhoz is kérhetők. Sőt, az M-csomagból is lehet majd válogatni, hiszen elérhető lesz hozzá sportfutómű és kormányzás, valamint az M fékek is. A Mercedes C-osztály legnagyobb ellenfelének szánt plug-in hibrid verzió áráról egyelőre nincsenek információk, ebben az évben ez feltehetően nem is fog kiderülni.

2020-as BMW 330e plug-in hibrid szemből

Forrás:

Ajánlott cikkek: