Létrehozva: 2018-10-01 21:57:31

A Nissan Navarával már a csillagokat is lehet kémlelni

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Nissan Navara Dark Sky koncepció saját, egyedileg kifejlesztett csillagvizsgálóval rendelkezik.


A mai modern autókban az emberi képzelet határait felülmúló eszközöket, kiegészítőket lehet találni. Elég csak megnézni a Bentley Mulliner extráit, melyek között piknikkosarat, vagy a Breitling Tourbillon karórához hasonló, 160 ezer font értékű műszerfali órát is felfedezhetsz.

Nissan Navara Dark Sky koncepció

A Bentleyt egyébként is nehéz utolérni ebben a kategóriában, a Nissan Navara Dark Sky koncepció azonban tesz erre egy kísérletet a saját, egyedileg kifejlesztett csillagvizsgálójával.
A valóban világszínvonalú teleszkópot az Európai Űrkutatási Ügynökséggel (ESA) együttműködésben fejlesztették ki. Ennek segítségével a Navara Dark Sky kiadás tulajdonosai eddig soha nem látott pontossággal szemlélhetik a csillagképeket. A Nissan célja ezzel az, hogy olyan helyekről lehessen megfigyeléseket végezni, ahová csak a Navara képes eljutni.

mobil csillagvizsgálót tartalmaz a Nissan Nvara koncepciója

A Nissan intelligens rendszere segítségével a Navara elviszi ezt a mozgó laboratóriumot a legmegfelelőbb helyekre. Érzékelőkkel és kamerákkal keresi meg azt a helyet, ahová a teleszkóp stabilan felállítható. A terepen való könnyedebb közlekedés érdekében megemelték az autó hasmagasságát.

A Navara belül is „űrtechnológiát” használ: a fekete szín csillagködre emlékeztető mintázattal vegyül, a fekete bőrüléseken található narancssárga foltok pedig a lemenő nap árnyalatát szimbolizálják.

A Nissan Navara Dark Sky beltere

A Star Trekre emlékeztető utánfutón helyezkedik el az ultraerős PlaneWave teleszkóp, mely a Gaia műholdról érkező adatokkal működik.

Dr Fred Jansen, az ESA Gaia műhold küldetésekért felelős vezetője a következőket mondta:

„Az ehhez hasonló teleszkópokat a mi naprendszerünkben lévő bolygók és csillagok tanulmányozásra használhatjuk, ezzel elősegítve a küldetések utánkövetését, a Gaia adatainak felhasználásával.”

Nissan Navara csillagvizsgáló

Megosztott néhány kissé homályos gondolatot is:

„A tréler különleges fagyasztott légkört is tartalmaz, mely a teleszkóp stabilitásához és megfelelő hőmérsékleten való szállításához szükséges.”

Szeretnéd tudni, hogy mennyibe kerül? Nem áll rendelkezésre egyelőre az információ, hiszen az egész csak egy koncepció. Alighanem a Bentley órájánál többe fog kerülni maga a teleszkóp...

Forrás:

Ajánlott cikkek: