Létrehozva: 2022-04-11 16:01:30

VW: a chiphiány egészen 2024-ig kitart majd

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A chipgyártók képtelenek tartani a lépést az egyre növekvő kereslettel.


A Volkswagen-csoport várakozásai szerint a chiphiány az autóipar várakozásainál tovább fog tartani és a kulcsfontosságú félvezetők utánpótlása csak 2024-ben fog visszatérni a normális szintre – nyilatkozta Arno Antlitz, a VW pénzügyi vezetője a Boersen-Zeitungnak adott interjúban.

A német konszern eddig több üzemében is kénytelen volt hosszabb-rövidebb időre felfüggeszteni az autógyártást, így Wolfsburgban, az elektromos autókat készítő Zwickauban és Drezdában is többször leálltak már a gyártósorok.

Antiltz elmondta, arra számít, hogy a chiphiány idén és jövőre is némiképp enyhülni fog, ám a kialakult helyzet legkorábban csak 2024-ben oldódhat meg, mivel a chipgyártók egyelőre nem képesek tartani a lépést az egyre növekvő kereslettel. A szakember szerint ennek hátterében az iparág súlyos strukturális problémái húzódnak.

Volkswagen modell a gyártósoronHasonló véleményen van a BMW vezérigazgatója, Oliver Zipse is, aki a Neue Zuercher Zeitungnak kifejtette, a chiphiány jelenleg tetőzik, innentől fokozatos javulásra lehet számítani, aminek legkorábban a jövő évben lesz érezhető eredménye. Még 2023-ban is alapvető ellátási problémákra lehet számítani.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a félvezetők hiánya mellett az orosz-ukrán háború is fennakadást okozott a beszállítói láncban., ez főként az Ukrajnában gyártott kábelkötegeket érinti.  

Antlitz elmondta, hogy a VW-csoport egyes üzemei folyamatosan arra kényszerülnek, hogy töröljenek egyes műszakokat, mivel az ukrajnai beszállító jelenleg csak erősen korlátozott mennyiségben képes biztosítani az alkatrészeket.

Weboldalunkon is elérhetőek a Volkswagen modelljei. Amennyiben szeretnél valamelyikről részletesebb információt kapni, keresd kollégánkat telefonon vagy e-mailben!

 

Forrás:

Automotive News Europe