Létrehozva: 2017-09-19 19:25:00

A Volkswagen vezető nélküli személyszállító autót dobna piacra 2021-ben!

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A német autógyártó a Sedric koncepcióján alapuló gépjárműcsaládot szeretne


Ahogy sok más autógyártó, a Volkswagen Csoport is a következő évtizedet látja fordulópontként a vezető nélküli autók terén. 2021-re tervezik az új önjáró elektromos flotta bemutatását, mégpedig személyszállítási célokra, számolt be az Automotive News.

Önvezető Volkswagen

Az első flották a világ nagyvárosaiban kerülnek bemutatásra 2021-ben, mondja Johann Jungwirth, a VW csoport digitalizációs stratégiai vezetője. A nagyközönség a Moia és Gett személyszállító cégeken keresztül élvezheti az önjáró autókat, ez a két vállalat kapcsolatban áll a Volkswagennel. Az 5-ös szintű autonómia támogatásával az autók, kisteherautók és kamionok flottája bárhová oda kell találjon bármelyik városban. A teljesen önjáró autók tesztje hamarosan kezdődik a Volkswagen főhadiszállásán, Wolfsburgban.

A többi autógyártó is hasonló célokat jelentett be. A Ford szintén 2021-re tervezi az önjáró autót, a Nissan pedig egy hatéves tervben szeretne saját robot taxi flottát. A Mercedes és a Bosch is a következő évtized elejére szeretné az önjáró technológiát a városi utakra. A cégek szerint ezzel megvalósíthatóbbá válik az autómegosztás koncepciója.

A Sedric, mely a 2017-es Genfi Autószalonon mutatkozott be, a Volkswagen önjáró autó koncepciója. Ezen keresztül bepillantást nyerhetünk az autógyártó jövőbeli terveibe. “A csapatunk már egy teljes önjáró autócsaládon dolgozik, melyeket városi használatra, luxus hosszútávú mobilitásra tervezünk, szállító kisbuszokkal és nehéz kamionokkal együtt” mondta Matthias Müller, a Volkswagen Csoport vezetője a Frankfurti Autószalonon.

A gépjárművet személyszállításra tervezték, ám a Volkswagen szerint az egyes autótulajdonosokat is segítheti. A modell elegáns stílusú belső térrel rendelkezik, a szélvédő egy OLED kijelző méretének kétszerese. A fejlesztők egyéb iránt egy önjáró sportautóban is gondolkodnak, mondta Müller.

Tágas beltérrel tervezték a Volkswagen önvezető személyszállítóját

Szintén a mostani Frankfurti Autószalonon mutatta be az Audi az Aicon névre hallgató, 5-ös szintű önjáró autóját. A tágas és luxus belső mellett a koncepció része négy elektromotor, melyek együttesen körülbelül 349 lóerőt és 550 Nm nyomatékot produkálnak.

Forrás:
Motortrend

Ajánlott cikkeink: