Létrehozva: 2020-11-06 16:02:45

A Bentley tíz éven belül már csak elektromos autót fog gyártani

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Két lépcsőben tervezik elérni a teljes karbonsemlegességet.Két lépcsőben tervezik elérni a teljes karbonsemlegességet.


A Bentley bejelentette, elkezdi folyamatosan kivezetni a belső égésű motorokat a modellpalettájáról, és egyre inkább az elektromobilitásra rendezkedik be. Ráadásul a brit gyártó 2030-tól már csak tisztán elektromos autókat fog forgalmazni. 

Az elmúlt időszak tendenciáit figyelembe véve úgy tűnhetett, a Volkswagen-csoporthoz tartozó Bentley némiképp háttérbe szorult a testvérmárkákkal szemben az elektromosítás területén. 

Azonban a most bejelentett tervek szerint komoly változás várható ezen a téren. Ugyanis az a cég, amely jelenleg a világon a legnagyobb mennyiségben gyárt 12 hengeres belső égésű motorokat, a következő tíz évben jelentős átalakuláson fog átesni. 

Bentely Beyond 100: 4½-Litre Blower, Continental és Mulliner Bacalar

A gyártó által közzétett Beyond100 fenntarthatósági stratégia egyik legfontosabb eleme, hogy a cég fokozatosan felhagy a belső égésű motoros autók gyártásával. 2026-tól már kizárólag plug-in hibrid és elektromos meghajtású modelleket, míg 2030-tól már kizárólag villanyautókat fognak forgalmazni. A britek azt ígérik, hogy első teljesen elektromos autójukat 2025-ben mutatják majd be.

A Bentley Motors célja, hogy a világ vezető luxusmárkája legyen a fenntartható mobilitás területén. Ezt szolgálja a most kihirdetett Beyond100 stratégia is. Annak érdekében, hogy valóban fenntartható luxust kínálhassunk, a Bentley üzleti tevékenységének minden aspektusát újra kell gondolnunk. A vállalat minden szempontból szeretné elérni a karbonsemlegességet, ahogy megkezdődik a cég történetének második évszázada. A Bentley teljes működésére és termékeire is vonatkoznak az átalakítási program célkitűzései. Ennek részét képezi a modellpaletta átalakítása is. 2026-tól már csak plug-in hibrid vagy elektromos, 2030-tól pedig kizárólag tisztán elektromos hajtású autókat kínálunk majd.” – olvasható a Bentley közleményében.

Ez az átalakulási folyamat a plug-in hibridekkel kezdődik. Jövőre két konnektoros modellel bővül a brit gyártó palettája, a Bentaygával és a Flying Spurrel. 

Bentley EXP 100 GT koncepció nyitott ajtókkal, hátulról

Mivel a luxusautó gyártó a Volkswagen-csoport része, így abban az előnyös pozícióban van, hogy a konszernen keresztül hozzáférhet a testvérmárkák által már kifejlesztett és letesztelt legfrissebb, legmodernebb EV technológiához. Ennek köszönhetően a Bentley-nek nem kell a nulláról indulva kifejlesztenie első villanyautóját. 

A Bentley EXP 100 GT koncepción keresztül már bepillanthattunk abba, mi is érkezhet majd a britektől: 700 kilométeres hatótáv, 2,5 másodperces gyorsulás nulláról 100 kilométer/órára és gyorstöltéssel 15 perc alatt 80 százalékos töltöttségi szint elérése. 

Igaz, ez egyelőre még csak tanulmány, így 2025-ig biztosan várnunk kell rá, hogy kiderüljön, milyen is lesz a Bentley első elektromos luxusautója. 



Forrás:

Electrek

 

Ajánlott cikkek: