Létrehozva: 2020-11-04 13:10:26

Új akkucellákat kap a Tesla a Panasonictól

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Gyorsabb töltési kapacitást és 5 százalékkal nagyobb energiasűrűséget ígérnek.


A Tesla bejelentette, hogy az elektromos autóiba hamarosan már új, a Panasonic által a Gigafactory Nevadában gyártott, gyorsabb töltési kapacitással rendelkező akkumulátorcellák kerülnek. 

A japán cég idén augusztusban tette közzé, hogy újabb 100 millió dollárral növeli a befektetését a Tesla nevadai gyárában, ahol a két vállalat hosszú ideje tartó partneri együttműködésének keretében kifejezetten a kaliforniai gyártó elektromos autóihoz készítenek majd akkumulátorokat. 

A Panasonic egyúttal azt is elárulta, terveik között szerepel, hogy a Giga Nevadában készített cellák energiasűrűségét 5 százalékkal, míg a teljes gyártási kapacitást 10 százalékkal fogja növelni.

Most újabb részletek láttak napvilágot ezekről a hamarosan gyártásba kerülő új cellákról. Celina Mikolajczak, aki korábban hosszú ideig a Tesla akkumulátorszakértőjeként dolgozott, jelenleg pedig a Panasonic Energy észak-amerikai akkumulátor-technológiai alelnöke, a Stanford Egyetemen megrendezett StorageX International Symposium keretében árult el fontos részleteket a fent említett akkucelláról. 

dia Celina Mikolajczak előadásából a StorageX International Symposiumon

Mikolajczak október 16-én tartott előadásában elmondta, hogy a Panasonic a Gigafactory Nevadában jelen pillanatban a gyártósorok átalakítását végzi azért, hogy alkalmassá tegye az új cellák elkészítésére.  

Emellett kiemelte, hogy az új egységek nem csak olyan szempontból fontosak, hogy 5 százalékkal nagyobb az energiasűrűségük a jelenleg használt cellákhoz képest, de mindemellett „kiváló gyorstöltési teljesítménnyel” rendelkeznek.

Jelenleg arra készítjük fel a gyártósorokat, hogy növelni tudjuk az energiasűrűséget. Hamarosan készen lesz ez a nagyszerű, új cella. Ráadásul a megnövelt energiasűrűség révén kiváló gyorstöltési teljesítménnyel büszkélkedhet, ami rendkívül izgalmas számunkra” – hangzott el a szimpóziumon Mikolajczak előadásában.

A hétköznapi felhasználók számára azonban sokkal fontosabb kérdés, hogy ezek az agyondicsért cellák mikor kerülhetnek a Tesla elektromos autóiba és mikor érezhetjük hatásukat a mindennapi közlekedés során. A szakértők szerint, a StorageX szimpózium óta eltelt nagyjából két hétben a Panasonic már el is kezdte leszállítani az új akkucellákat a kaliforniai gyártónak. 

A Giga Nevada kifejezetten a Tesla Model 3 és Model Y számára készít akkumulátorcellákat. A kaliforniai gyártó nemrég jelentette be, hogy gyakorlatilag a teljes flottájának hatékonyságát sikerült megnövelnie, vagyis egyetlen feltöltéssel nagyobb távolságot lehet megtenni. Ezt követően pedig azonnal megindultak a találgatások, mondván, ez a teljesítményt érintő javulás annak eredménye, hogy a Tesla máris elkezdte használni a Panasonic új akkucelláit. 

Ugyanakkor ez egyelőre nem más, mint puszta találgatás, hiszen a Tesla hivatalosan még semmilyen ezzel kapcsolatos hírt nem erősített meg. Arról nem is beszélve, hogy az amerikai vállalat bár frissítette autóinak hatótávját, a változások egyelőre nem eredményeztek előrelését a gyorstöltést illetően.   


Forrás:

Electrek

Ajánlott cikkek: