Létrehozva: 2023-12-11 19:11:09

Okosabb, sokoldalú és elektromos: az új Citroën E-Berlingo felfrissíti az aktív életet

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Stílust vált a családi szabadidő-autó prototípusának megteremtője, a Berlingo: a modern és magabiztos megjelenésű új változat már a Citroën új stílusjegyeit hordozza. Belül új műszerfal és kormánykerék, valamint új színek és anyagok jellemzik a barátságos hangulatú, funkcionális utasteret.


A Citroën megújítja és új szintre emeli legendás modelljét, a Berlingót. A jármű a megújult orr-résznek köszönhetően modern és kifejező stílussal rendelkezik, vezetési élmény, jó közérzet és  technológiai felszereltség tekintetében pedig a klasszikus ötajtósok színvonalát hozza. A modell a Citroën Advanced Comfort® ülések, az infotainment rendszer és a korszerű kapcsolódási technológiák jóvoltából most  még kényelmesebb lett, és minden eddiginél jobban megfelel az aktív életmódot folytató ügyfelek elvárásainak. Az új Berlingo elődjéhez hasonlóan rendkívül praktikus és jól variálható, és kínálatában továbbra is elérhető egy 7  személyes változat.

Mint a családi szabadidő-autók feltalálója, a Citroën mindig is ügyelt rá, hogy legyen a kínálatában egy robusztus, az ügyfelek minden igényét kielégítő modell. A Berlingo elsősorban sokoldalúságának és barátságos kisugárzásának köszönheti a népszerűségét. Az idők során a kényelem és a stílus szempontjából is sokat fejlődött, felépítés, helykínálat, invenció és funkcionalitás tekintetében pedig kimagasló szakértelemről tett tanúbizonyságot, így nem csoda, hogy igazi etalonná vált a piacon. A Berlingóval a Citroën olyan megoldást kínál, amely nagy szabadságot és nyugodt hétköznapokat biztosít a családok, az idősek és a dolgozó emberek számára, segítve őket abban, hogy teljes értékű, változatos és aktív életet éljenek.

Európában a Berlingo csak elektromos változatban kapható. A villanyváltozat hatótávolsága az új 50 kWh hasznos  kapacitású lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátornak köszönhetően 320 km-re nőtt (vegyes WLTP ciklusban mért,  hitelesítésre váró adat). Ideális megoldás ez olyan ügyfelek és családok számára, akik sokféle szabadidős tevékenységet folytatnak, ugyanakkor életmódjuk környezeti hatásával is fokozottan törődnek. Ezek tipikusan olyan ügyfelek, akik elővárosi vagy vidéki környezetben élnek, ahol nem probléma számukra az otthoni töltés, és  akik jellemzően spórolni szeretnének autójuk fenntartási költségein.

DESIGN: EGY MODERN, KARAKTERES BERLINGO

Az új Berlingo külsőre a márka új stílusjegyeit hordozza. Az orr-rész teljesen átalakult, függőlegesebb  kialakításával és impozáns méreteivel erőtől duzzadó, modern autó benyomását kelti. A hűtőrács és a lökhárító  egyetlen tömböt alkot, melynek közepén az új ovális Citroën-embléma látható.

A logó két oldalán húzódó barázdált fekete sáv nyílfogazású mintájával a márkaemblémát visszhangozza. Ez a  kifinomult elem is arról tanúskodik, hogy a tervezők minden apró részletre odafigyeltek. A fekete csík összeköti a  logót a vadonatúj fényszórókkal. Az új Citroën lámpatestek három szegmensből – egy függőleges és két  vízszintes, pengére emlékeztető egységből – állnak. Az új fényjelzés high-tech jellegéből adódóan különleges  tekintetet kölcsönöz az autónak.

Az említett fekete sáv és az alsó rácsok azon felül, hogy több rétegre osztják és ezzel strukturálják a jármű orr-részét, egyben szélesebbnek is mutatják azt, ami az autó határozott, magabiztos karakterét erősíti. Advanced  Comfort XTR csomag esetén a lökhárító közepén egy alumínium hatású védőlemez található, ami az érintett  változat kalandor lelkületéről tanúskodik. A jármű orrát két oldalt infravörös színfoltok dobják fel: a függőleges  vonalat formázó matrica a függőleges optikai egységre rímel, és a vízszintes vonalak ellenpontjaként hat.  Ugyanilyen matricákat találunk a jármű oldalán elhelyezett Airbump betéteken, melyek jellegzetes grafikus  elemként légiesebbé teszik a jármű izmos, szoborszerű sziluettjét. 

A magasabb felszereltségi szintbe a tetőcsomagtartó rudak is beletartoznak, és kétféle kerékméret (16 és 17”) is  rendelkezésre áll. A tető hátsó részének lejtős vonala dinamikus sziluettet kölcsönöz az autónak. Az új Berlingo  ötféle karosszériaszínben kapható. A kaolinfehér, Perla Nera fekete és acélszürke árnyalatok mellett két új színnel  – Kiama-kék és Sirkka-zöld – gazdagodott a paletta.

Az utastér stílusa az ergonómia jegyében fejlődött tovább. A minőségi és robusztus hatást keltő vadonatúj  műszerfal elsősorban impozáns méretével hívja fel magára a figyelmet. Formaterve a technológiára helyezi a  hangsúlyt, amit a felső részén elhelyezett új 10” nagy felbontású központi érintőképernyő (lásd lentebb) és a  személyre szabható új digitális műszercsoport képvisel.

A műszerfal felső részében egy tekintélyes méretű Top Box kesztyűtartó is helyet kapott, amit a tetőbe épített  légzsák tett lehetővé. A középkonzol alsó részében a sebesség- és üzemmódválasztó funkciók, az elektromos  rögzítőfék, az indítógomb és a 2 USB-port mellett egy indukciós okostelefon-töltésre is alkalmas speciális tároló is  található.

Szintén új az opcionálisan fűthető, markánsabb stílusú kormánykerék, amely alul enyhén csapott, közepén pedig  az új Citroën márkaembléma foglal helyet. Itt találhatók az audiorendszer és a sebességtartó automatika vezérlői  is. 

ÉLET A FEDÉLZETEN: A CITROENTŐL MEGSZOKOTT KÉNYELEM PRAKTIKUS  MEGOLDÁSOKKAL KIEGÉSZÜLVE

A Berlingo egy ötletes megoldásokban gazdag, kimondottan tágas és funkcionális jármű, melyben öröm utazni.

Új Citroën Advanced Comfort® ülések. A komfortérzet javítása érdekében a Berlingo most először Advanced  Comfort® ülésekkel kerül forgalomba. Az egyedül a Citroën kínálatában megtalálható ülések különleges  felépítésük, kiváló minőségű habszivacs belsejük és speciális oldaltámaszaik révén kimagasló kényelmet  garantálnak. Különleges anyaguk és háromszínű kivitelük kimondottan stílusos és elegáns. Az ülőpárna és a  háttámla steppelt hatású középső része nemcsak látványos, de rendkívül kényelmes is. A háttámlát egy fordított  U betűt formázó színes vonal díszíti, az ülések szélén pedig ugyanilyen színű szegély fut körbe.

Három különálló hátsó ülés. Az új Berlingo sínen csúszó és padlóra hajtható három különálló hátsó ülése  egyszerre szolgálja az utasok kényelmét és a modularitást. A modell M (4,40 m hosszú) és XL (4,75 m hosszú)  változatban áll rendelkezésre. Az utóbbiba a harmadik üléssorba két további (opciós) ülés szerelhető be. Az első  utasülés lehajtásával teljesen sík padlófelület alakítható ki, és a rakodóhossz M változat esetén 2,70, XL változat  esetén 3,05 méterre nő, ami hosszú tárgyak szállításakor kimondottan ideális.

Modutop® tető. Az új Berlingón is megmarad a többfunkciós Modutop® tető és annak részeként az áttetsző  tároló, a hátsó tetőcsomagtartó, a hangulatvilágítás és az elektromosan működtetett árnyékolóval ellátott  panoráma üvegtető. A jármű utasterében összesen 27 tárolóhely áll az utasok rendelkezésére, melyek  össztérfogata a 186 litert is elérheti.

Nyitható hátsó ablak. A szegmensben szokatlan módon a hátsó ablak a csomagtérajtótól függetlenül is nyitható,  ami különösen akkor praktikus, ha csak kisebb tárgyakat szeretnénk gyorsan betenni vagy kivenni a  csomagtartóból, a Modutop tárolóból vagy az egyébként 25 kg teherbírású kalaptartóról.

Hajtáslánctól függetlenül azonos méretű, tágas csomagtér. Az új Berlingo raktere tágas és jól variálható:  térfogata 775 l (kalaptartó alatti térfogat, M változat) és 4000 l (tető alatt mért teljes térfogat, XL változat) között  mozog. Az akkumulátor padló alá történő beépítésével az ë-Berlingóban is változatlan rakodókapacitást sikerült  biztosítani. A beszállást nagyban segíti az elektromos ablakemelőkkel ellátott két oldalsó tolóajtó.

KAPCSOLÓDÁSI TECHNOLÓGIÁK ÉS VEZETÉSTÁMOGATÓ FUNKCIÓK: ÉLVEZETES  ÉS KÖNNYŰ HASZNÁLAT NAPI SZINTEN

Az új Berlingo a fedélzeti csatlakoztathatóság tekintetében is új szintre lép. Jó hír ez mindazok számára, akik  autójukat multimédiás eszközeik meghosszabbításaként képzelik el. A modell az új műszerfal közepén elhelyezett  10” érintőképernyőből kétfélét is kínál, mindkettő egy-egy új Citroën multimédia-rendszer vezérlésére szolgál:

Az új My Citroën Play infotainment rendszerhez egy hagyományos 10” képernyő tartozik. A rendszer  rádióhallgatást, valamint a telefonos, illetve autós funkciók kezelését teszi lehetővé, és az Apple CarPlay, illetve Android Auto rendszerrel kompatibilis, vezeték nélküli telefontükröző funkcióval is rendelkezik. A tolatókamera  képe is ezen a képernyőn kerül megjelenítésre. Ehhez az infotainment rendszerhez egy a kormány mögött  elhelyezett új fekete-fehér digitális műszercsoport társul.

Az új My Citroën Drive Plus rendszerhez egy nagy felbontású 10” képernyő tartozik. A 3D online navigációval  ellátott rendszer használata rendkívül egyszerű. A különböző médiafunkciók kezelése az okostelefonoktól átvett  widgetes rendszerben történik. A természetes beszéd felismerésére képes hangvezérlő funkció amolyan személyi  asszisztensként funkcionál. A nagy felbontású képernyő a Top Rear Vision funkcióval kiegészülő tolatókamera  képét is meg tudja jeleníteni. Ehhez az infotainment rendszerhez egy új 10” színes digitális műszercsoport társul, amely optimalizált, testre szabható módon jeleníti meg az alapvető információkat, beleértve a navigációs rendszer  adatait, valamint az energiaáramlással és a töltéssel kapcsolatos információkat

A középkonzolon a szokásos 2 USB-csatlakozó mellett egy praktikus, vezeték nélküli telefontöltő is helyet kapott. A Berlingo egy olyan szabadidő-autó, amely a klasszikus ötajtósokkal is felveszi a versenyt, hiszen akár 18  vezetéstámogató rendszerrel is rendelkezhet. Ilyenek például a színes head-up display, az állóra fékező (Stop &  Go) funkcióval rendelkező adaptív sebességtartó automatika, az elektromos rögzítőfék, a Top Rear Vision funkcióval ellátott tolatókamera, a lejtmenet-szabályozóval kiegészülő Grip Control rendszer vagy a  vontatmánystabilizáló.

Az új Berlingóval a parkolás is egyszerű, hála a jármű első és hátsó részén elhelyezett összesen 12 érzékelőnek. A  Top Rear Vision funkcióval rendelkező tolatókamera képe a 10” központi kijelzőn mostantól nagy felbontásban ó látható. 

MÉG SOKOLDALÚBB HASZNÁLATOT BIZTOSÍTÓ MOTOROK

A még sokoldalúbb használat érdekében az új ë-Berlingo most még nagyobb hatótávolságot biztosít. Az erős  (100 kW / 136 LE) villanymotorral és 50 kWh hasznos kapacitású új LFP akkumulátorral felszerelt új ë-Berlingo hatótávolsága mostantól a 320 km-t is elérheti (vegyes WLTP ciklusban mért, hitelesítésre váró adat), ami teljes összhangban van az ilyen típusú ügyfelek átlagos napi futásteljesítményével. Az előző változathoz képest ez 20%- os növekedést jelent, ami a hatékonyságra összpontosító tervezői munka eredménye. Az ë-Berlingo ezzel  etalonnak számít a szegmensben.

A minél nagyobb hatótávolság elérésében a visszatápláló fékezés is szerepet játszik, mely a kormánynál  elhelyezett új kapcsolókkal három szinten aktiválható. A vezető egyébként továbbra is három üzemmód közül  választhat: Eco (ha a hatótávolság az első), Power (ha maximális teljesítményre törekszünk) és Normál. Az opciós  felszerelésként kínált innovatív hőszivattyú az akkumulátor használata nélkül fűti az utasteret, ezzel is  hozzájárulva a hatótávolság megőrzéséhez.

Az ë-Berlingóhoz egy 7,4 kW-os fedélzeti töltő tartozik, de opciós felszerelésként egy 11 kW-os háromfázisú töltő  is kérhető hozzá, amivel még könnyebb a töltése. 7,4 kW-os wallbox használatával a teljes töltés 7h30 percet vesz  igénybe, 11 kW-os wallbox esetén ez az idő 5 óra.

Az időnkénti hosszabb utak alkalmával se kell azonban nyugtalankodni, hiszen az ë-Berlingo gyorstöltés  tekintetében is a kategória élmezőnyébe tartozik: 100 kW-os nyilvános töltőoszlopról 30 percig tart az  akkumulátort 0-ról 80%-os szintre feltölteni. A visszafogott méretű és tömegű, alacsonyabb költségű akkumulátor egész évben nagyobb hatékonyságot biztosít a rövid utakon, a 100 kW-os töltőkapacitásnak  köszönhetően pedig a hosszabb utakat is stresszmentesen tudja teljesíteni. A gondtalan utazás másik záloga az  ë-Berlingón is elérhető e-ROUTES alkalmazás, mely segít megszervezni utazásait, és valós időben alkalmazkodik  a forgalmi viszonyokhoz, az útközben elérhető töltőállomásokhoz és a jármű változó töltésszintjéhez. (Magyarországon még nem elérhető.)

Európában kizárólag a Berlingo elektromos változata kapható. Az autó méreteinek fényében ez egy  tökéletesen indokolt döntés, hiszen az elektromos meghajtás nemcsak környezetbarát, de a biztosítási díjak és a fenntartási költségek alacsony szinten tartásával a pénztárcánkat is kíméli, és tökéletesen megfelel a tipikusan  elővárosi vagy vidéki ügyfeleknek, akik számára nem jelent gondot a jármű töltése. Európán kívül (egyes speciális  piacokon) az új Berlingo a változatos ügyfélelvárásoknak megfelelve a tisztán elektromos változaton felül három  BlueHDi dízelmotort (90, 100 és 130 LE) és két PureTech benzinmotort (110 és 130 LE) is kínál.

Forrás és fotók: Citroën 

Címkék: Citroën