Létrehozva: 2023-03-30 11:51:56

Ford Explorer EV: Az elektromos forradalom új mérföldköve a márka történelmében

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Az elektromos Ford Explorerrel a gyártó jelentős lépést tesz a fenntartható mobilitás felé


A Ford bejelentette első, Európában gyártott, tisztán elektromos hajtású személyautóját, az elektromos Ford Explorert. A németországi Ford Kölni EV Központban gyártott, közepes méretű crossover a Ford európai megújulásának első lépése, és a márka további elektromos járművei közül az első. Az Explorer két változatban lesz elérhető, öt utassal és új dizájnnal. A 25 perc alatt 10-ről 80%-ra tölthető akkumulátoros hajtásláncot 450.000 nyilvános töltőpont támogatja Európában.

A SYNC Move konnektivitási rendszerrel, MegaConsole tárolóval, fűthető ülésekkel és kormánykerékkel, masszázsfunkciós vezetőüléssel, kulcs nélküli ajtónyitással és soundbar hangszóróval felszerelt autó fejlett vezetéssegítő rendszereket is kínál. Virtuális tesztvezetési lehetőség is elérhető.

Az elektromos Explorer iránti érdeklődést már lehet regisztrálni Európában, a modell szeptembertől rendelhető, várhatóan 45.000 euró alatti áron. Az első teljesen elektromos Explorerek jövő év elején érkezhetnek a magyar Ford márkakereskedésekbe.

Ford Explorer EV 2023

Áramvonalas dizájn

Az új elektromos Ford Explorer dizájnja újító és figyelemfelkeltő. A tervezők átalakították az ikonikus SUV-dizájnt, hogy az autó masszív megjelenése és áramvonalas formái vonzzák az európai vásárlókat. A hagyományos hűtőrács helyett a tervezők egy tömör pajzzsá alakították az orr-részt, amelyen az új generációs Ford embléma is szerepel.

Az U-alakú alsó védőlemez és a légfüggöny javítja az autó aerodinamikáját, míg a hátsó lámpatestek drámai 'fénypenge' hatást keltenek. A fekete A- és C-oszlopok miatt a tető lebegőnek tűnik, ami világosabb és levegősebb utasteret eredményez.

Az Explorer vásárlói 19, 20 és 21 colos könnyűfém keréktárcsák közül választhatnak, amelyek sportos dizájnja és optimális aerodinamikai teljesítménye mellett a fékek hatékonyabb hűtését is biztosítja. A jármű új karosszériaszínei, köztük az Arctic Blue és a Vibrant Blue My Mind, tovább gazdagítják a jármű megjelenését.

Ez vár az utastérben

Az új Ford Explorer új utastér-koncepciót kínál, amely kiaknázza az elektromos architektúra és a fejlett technológia által nyújtott lehetőségeket. A kabin központi eleme az állítható, 15 colos SYNC Move érintőképernyő, amely ergonomikus elrendezést és könnyű hozzáférést biztosít a funkciókhoz. A My Private Locker tárolórekesz személyes tárgyak elhelyezésére szolgál, és USB-C csatlakozókat tartalmaz. A középkonzol kartámasza alatt található egy 17 literes MegaConsole tároló.

A Ford fizikai kezelőszerveket is tartalmaz, például egy érintőpadot az audiorendszerhez és a parkolássegítő technológiákhoz. A kabin sportos és otthonos hangulatú, a műszerfal és az ajtók egy egységes dizájnelemként hatnak. A hangszórók soundbar-stílusúak, és a 5 colos digitális műszeregység lebegő hatást kelt.

Ford Explorer érintőpad

Az ülések sportosak, az első ülések fejtámlája egybeépített a háttámlával. A kárpitozás prémium anyagokból készül, az első ülések 12 irányban állíthatók, és a vezető oldalán memóriafunkcióval rendelkeznek. Az Explorer Premium változatban Sensico bőrhatású anyaggal, míg az Explorer modellváltozatban részben Sensico anyag és részben sportos szövetkárpit borítja az üléseket.

Az első ülésfűtés alapfelszereltség mindkét kivitelben, a vezetőnek pedig derékmasszázs is jár. A kárpitozás egyedi megjelenést kölcsönöz az üléseknek, a markáns formájú elemek pedig egyetlen darabból szabott anyag borítja, a szoros varrások pedig alig láthatók.

Az Explorer Premium változat utasterében a belső világítás is különleges: fényvezető sávok diszkréten derengnek fel az első ajtókon, a középkonzolon és a soundbar-stílusú hangszórók burkolatán. A fénycsíkok 10 különböző színben világíthatnak, igazodva az egyéni beállításokhoz vagy a kiválasztott vezetési üzemmódhoz. Ez az új utastér-koncepció ötvözi a sportosságot és a kényelmet, egyben maximalizálva a modern technológiák előnyeit a Ford Explorer modellben.

Töltés és töltőpontok

Az elektromos Explorer ideális kalandtúrákhoz. 25 perc alatt 10-ről 80 százalékra tölthető egyenáramú gyorstöltővel. Az európai Ford töltőhálózat 450 ezer töltőpontot kínál, Magyarországon több mint 2000-el, beleértve az IONITY konzorcium több mint 2100 gyorstöltő állomását. A SYNC Move segítségével az autó tulajdonosai beállíthatják az otthoni töltést alacsonyabb tarifájú időszakokra, előre tele töltött akkumulátorral és kellemes kabinhőmérséklettel. Az EV-utazástervező a legkényelmesebb töltési lehetőségeket javasolja útközben.

Ford Explorer töltés

Vezetéssegítő rendszerek

Az elektromos Explorer fejlett vezetéssegítő rendszerekkel teszi kellemesebbé a vezetési élményt. A 360 fokos környezeti érzékelésű technológiák, mint a továbbfejlesztett Sávközép technológia, Sávváltó Asszisztens, Adaptív Sebességtartó Automatika, Stop & Go, Holttérfigyelő és Biztonságos Kiszállás Asszisztens mind hozzájárulnak a biztonsághoz és kényelemhez. 

A parkolást az Aktív Parkolóasszisztens 2.0, a Manőverezési Fékasszisztens és a 360 fokos kamerarendszer könnyíti meg. A Mátrix LED fényszórók és a Vakításmentes Távfény szabályozzák a megvilágítást a közlekedési helyzetnek megfelelően. Az Ütközésre Figyelmeztető rendszer segít elkerülni vagy mérsékelni az ütközések súlyosságát, míg a Tolatási Fékasszisztens és a Keresztirányú Forgalomfigyelő megelőzik a baleseteket parkoláskor.

Kényelmi technológiák

Az új elektromos Explorer kényelmi technológiái magasabb szintű komfortot nyújtanak. A hőszivattyú-technológia csökkenti az áramfogyasztást és növeli a hatótávolságot, mivel a környező levegőből nyeri a hőenergiát fűtésre és hűtésre. Az autóban vezeték nélkül csatlakoztathatók az okostelefonok az Android Auto és Apple CarPlay rendszerekkel. Az alapfelszereltség kulcs nélküli nyitást és kétzónás klímaberendezést tartalmaz, opcionális extrák pedig a kézhasználat nélkül nyitható csomagtérajtó vagy a panorámatető. Az átgondolt csomagtérben 450-1400 literes pakolókapacitás és beépített rakodópolc található, míg a padló alatti tárolóhely extra pakolási lehetőséget kínál.

Ford Explorer műszerfal

Útban az elektromos jövő felé

A Ford erőteljesen elkötelezett az elektromos jövő felé, 50 milliárd dolláros globális beruházással és 2 millió tisztán elektromos autó gyártásával 2026 végéig. A vállalat célja, hogy 2030-ra az EV-modellek adják a termelés több mint felét és 2050-ig elérjék a teljes karbonsemlegességet. Európában 2035-re a modelljeik zéró károsanyag-kibocsátásúak lesznek, és a beszállítóik, létesítményeik, valamint logisztikai tevékenységük is karbonsemlegesen működik majd.

A Ford 2 milliárd dolláros kölni EV Központja energiahatékony megoldásokat alkalmaz, évente több mint 2000 tonna CO2-kibocsátás megtakarításával és 2600 MWh elektromos áram termelésével. 2024 közepén kezdődik az európai gyártása a második tisztán elektromos hajtású modellnek, az új üzem éves termelő kapacitása pedig eléri majd a 200 ezer darabot. Az Explorer azon kilenc elektromos személyautó és haszonjármű közé tartozik, amelyek 2024-ig Európában debütálnak, többek között a Mustang Mach-E, az E-Transit, az E-Transit Custom, az E-Tourneo Custom, valamint a Puma, a Transit Courier és a Tourneo Courier tisztán elektromos hajtású változatai is megjelennek.

A Ford ezzel egy hatalmas lépést tesz az elektromos jövő felé, és hozzájárul a fenntartható mobilitáshoz.

Weboldalunkon is elérhetőek a Bentley modelljei. Amennyiben szeretnél valamelyikről részletesebb információt kapni, keresd kollégánkat telefonon vagy e-mailben!

Forrás és fotók: https://www.mynewsdesk.com