Létrehozva: 2024-04-03 00:13:59

Az új Toyota Prius nyerte el a Világ Év Autóipari Formaterve címet!

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Példa nélküli győzelem született a World Car of the Year 2024-es szavazásán: a zsűri egy Toyotát, méghozzá a Toyota Priust választotta az év legkiválóbb formatervű autójának.


Az eredeti Prius 2001-es bevezetésekor talán titkon már remélte a Toyota, hogy innovatív hajtásláncuk valóságos technológiai forradalmat indít útjára a világon, amelyhez minden autógyártó csatlakozik. Abban azonban még a tervezők sem bízhattak, hogy az aerodinamikailag optimalizált, az esztétikai szempontokat sokadrangúként kezelő kisautó egy késői utódját valamikor a világ leginkább előremutató formavilágú autójának fogják választani.

„Tiszta lappal fogtunk hozzá a tervezéshez. Mérlegeltük, hogy vajon használati tárgyat tervezzünk, olyasvalamit, amiből ideális taxi válhat, vagy inkább meg szeretnénk hódítani az ügyfelek szívét. Végül úgy döntöttünk, kombináljuk a kettőt, és olyan autót igyekszünk létrehozni, amelyet nem csupán célszerűsége miatt szeretnek az emberek, hanem valódi érzelmeket is ébreszt bennük” – mondta a World Car Design of the Year, azaz a világ év autóipari formaterve díj átadásakor Ueda Jaszusi, a Prius program főmérnöke. „Hatalmas megtiszteltetés, hogy elnyertük a Legjobb Formatervnek járó elismerést. Akár kívülről, akár belülről nézzük, az új Prius nagyszerűen mutat – ráadásul vezetni is élmény!”

A Világ Év Autója választáson 29 ország 100 elismert autós újságírója öt kategóriában (Világ Év Autója, Világ Év Luxusautója, Világ Év Sportautója, Világ Év Elektromos Autója, Világ Év Városi Autója) szavaz az adott évben nevezett új modellekre; a végső döntést három-három döntős modell között hozzák meg a zsűritagok. Idén összesen hetven autó versengett ezekért a címekért, a bónusz pedig a Világ Év Autóipari Formaterve díj volt, amelyre kategóriától és besorolástól függetlenül az összes nevezett modell jogosult volt – ha így nézzük, itt volt a legkeményebb a küzdelem.

A hetven lehetséges autó közül hat neves ipari formatervező és szakújságíró választotta ki azt a három döntős modellt, amelyekre ezután a zsűri szavazott. A Toyota Prius mellett a karakteres Ford Bronco, valamint a tagadhatatlanul gyönyörű Ferrari Purosangue volt versenyben a címért. A Prius végül 302 ponttal végzett az első helyen, a Ford retro hangulatú terepjárója a második lett 297 ponttal, és a Ferrari crossover kupéja 285 ponttal bronzérmesként végzett a szavazáson.

A Prius az első Toyota, amely a díj húszéves története során formatervezési elismerésben részesült, ugyanakkor egyéb kategóriákban már többször diadalmaskodott a márka. 2016-ban a Toyota Mirai lett a Világ Év Zöld Autója, egy évre rá a Toyota Prius Prime plug-in hibrid nyerte el ugyanezt a kitüntetést. 2022-ben a Toyota Yaris Cross a Világ Év Városi Autója címmel távozhatott a díjkiosztóról. 2007-ben a Lexus LS460 nyerte el a Világ Év Autója címet, míg 2021-ben Tojoda Akiót, a Toyota akkori elnök-vezérigazgatóját választották meg az Év Emberének.

Forrás és fotók: Toyota

Címkék: Toyota