Létrehozva: 2019-01-09 11:26:58

Új kategóriát teremt a MINI

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Az elektromos Cooper bemutatásával új korszak nyílik


A BMW által tulajdonolt brit márka jelenlegi kínálatában a Cooper és a kabrió alapmodellek mellett a Cooper S, az SD és a JCW csúcskivitel, továbbá a Countryman és annak S E plug in hibrid változata, valamint a Clubman modellek szerepelnek. Ezekhez érkezik 2019-ben egy teljesen új változat, mely egy tisztán elektromos modell lesz.

Mini Cooper S E látványterv

A MINI ráadásul követi az eddigi értékeit, és nem egy lomha, takarékosságra kihegyezett autót tervez, hanem egy igazán belevaló kis „hot hatch” lesz az új Cooper S E. A modell a három ajtós Cooperre épül, ám az UKL1-es platformot módosítani kellett, hiszen az nem egy elektromos járműhöz készült eredetileg.

A BMW i3 S 183 lóerős elektromotorját alkalmazzák majd jó eséllyel az új modellben, mellyel gyakorlatilag a 190 lovas Cooper S szintjén helyezkedik majd el az S E. Az akkumulátorok okozta plusz súlyt valamelyest kompenzálja majd a meghökkentő gyorsulás és a konstans teljesítmény. Valószínűleg szintén az i3 akkucsomagját kapja majd az új MINI, melynek köszönhetően nagyjából 320 kilométeres hatótáv várható tőle.

Mini Cooper S E hűtűmaszkja

Az elektromos jármű bemutatóját a MINI hatvanadik születésnapjára tervezik, az időzítés tehát kulcsfontosságú lesz ebben az esetben. A gyártó szerint ez egy megfelelő alkalom lesz első elektromos modelljük debütálására, mely megfelelően illeszkedik majd a márkaarculatba.

Már 2017-ben sejteni lehetett az elektromos MINI érkezését, amikor bemutatták a MINI Electric koncepciót. A sorozatérett verzió érkezése 2019 második felében várható, a formaterve pedig nagyban hasonlít majd a Cooper S formavilágához.

Az első Morris Mini-Minort 1959-ben mutatták be, mely nagyon sikeres lett. Az első gyártási évben 20 ezer példány kelt el, 1965-ben pedig már egymilliónál tartott a gyártási darabszám. Nem csak a vásárlók körében vált népszerűvé, hiszen a motorsportban is nagy eredményeket ért el, többek közt háromszor nyerte meg a monacói ralit a klasszikus Mini. Az új Cooper pedig olyan filmekben is szerepelt, mint az Olasz meló.

Forrás:

Ajánlott cikkek: