Létrehozva: 2020-09-11 14:17:37

Tőzsdére megy a VW által támogatott QuantumScape

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Bill Gates is befektetett már a szilárdtestes akkumulátorokat gyártó startupba.


A 2010-ben alapított, szilárdtestes akkumulátorok fejlesztésével és gyártásával foglalkozó QuantumScape csütörtökön jelentette be, hogy hamarosan már a tőzsdén lehet majd kereskedni a cég papírjaival. 

A kaliforniai vállalat, melyet a Volkswagen és Bill Gates, a Microsoft alapítója is támogat, a legfrissebb hírek szerint hamarosan összeolvad a Kensington Capital Acquisition Corporation befektetési társasággal. Az egyesülés nyomán pedig tőzsdére lépnek. Ez lényegében ugyanaz a folyamat, amelyet több autóipari startup, köztük a Nikola, a Fisker és a Canoo is követett az elmúlt hónapok során. 

A QuantumScape egyik legfőbb partnere a Volkswagen. A német autógyártó 2012 óta eddig közel 300 millió dollárt fektetett a cégbe, amely eddig több mint 200 szabadalommal és szabadalmi igénnyel rendelkezik a szilárdtestes akkumulátorok technológiájának terén. 

Volkswagen ID Buzz koncepció szemből

A VW mellett a zöld energia elkötelezett híve, Bill Gates is jelentős összegekkel támogatja a QuantumScape munkáját. Saját vagyonából, illetve a Breakthrough Energy Ventures alapból is komoly összegeket utalt át a kaliforniai startup számlájára. 

Egyre több szakértő véli úgy, hogy az elektromobilitás jövője a szilárdtestes akkumulátor-technológiájában rejlik. Ez azt jelenti, hogy a cellákban található folyadék helyett szilárd halmazállapotú elektrolitokat használnak. Ez a megoldás elviekben a jelenlegi lítiumion telepekkel szemben több előnnyel is rendelkezik: nagyobb az energiasűrűsége, így hosszabb hatótávot tesz lehetővé, számottevően gyorsabban tölthető, kisebb a helyigénye és biztonságosabb is, hiszen szemben a folyadékkal, nem gyúlékony. Ez pedig az egész iparágat átformálhatja.

A VW-konszern jelenleg gőzerővel dolgozik saját elektromosautó-flottájának bővítésén. A wolfsburgiak idén ősszel kezdik meg az ID.3 villanyhatchback értékesítését. Az ID.4 elektromos SUV hivatalos bemutatójára pedig szeptemberben kerül majd sor. Emellett a Volkswagen azt tervezi, hogy az összes létező modelljének villanyosított verzióját elérhetővé teszi 2030-ra.

Volkswagen ID.4 elektromos SUV szemből – látványterv

A QuantumScape elmondása szerint a technológia már készen áll. Jelenleg azon dolgoznak, hogy megkezdődhessen az akkukhoz szükséges komponensek tömeggyártása. A tervek szerint az első Volkswagen modellekben 2025-ben mutatkozhatnak be a QuantumScape. Amennyiben ez a törekvés sikerrel jár, az azt jelentené, hogy a német gyártó hatalmas előnyre tehetne szert a riválisaival szemben.

Iparági értesülések szerint a VW mellett a Toyota is az évtized közepére ígéri, hogy a szilárdtestes akkumulátorok megjelenhetnek a sorozatgyártású autókban. 

A Toyota és a Tesla hosszabb távú partnere a Panasonic azonban nem ennyire derűlátó. A japán cég észak-amerikai vezérigazgatója szerint a szilárdtestes akksiknak még legalább 10 évre van szüksége ahhoz, hogy széles körben alkalmazható legyen a technológia. 



Forrás:

GreenCarReports

 

Ajánlott cikkek: