Létrehozva: 2019-07-24 12:38:24

Top 6 felsőkategóriás elektromos SUV és villanyautó 2019-ben

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Ezek egy része a Tesla gyár modellje.


Korábban már született cikk a legolcsóbb elérhető elektromos autókról, most pedig következzenek azok a modellek, melyek a helyi emissziótól mentes autózás csúcsát jelentik. Ezek jellemzően prémiummárkák járművei, köztük olyanokkal, melyek a gyártó legelső tisztán elektromos modelljei. A rangsor a 2019 nyarán elérhető, vagy már rendelhető modelleket tartalmazza, és erősen szubjektív szempontokat vonultat fel. Fontos a hatótáv, a dizájn, a helykínálat és a márka elektromos autózás terén elért presztízse is. Íme a helyezettek!

6. Tesla Model 3

Az amerikai gyártó legfrissebb Európában is kapható modellje a legkisebbnek számít a Tesla kínálatában, ám a technikai tudás itt is erőteljes. Négy személynek megfelelő helykínálatot nyújt, belterét pedig a letisztultság jellemzi. A középkonzolon egy nagy méretű érintőkijelzőről érhető el minden, mely a 21. század fontos elemévé vált. A külső formaterve talán annyira nem harmonikus, mint a gyártó többi modelljének, de ez megint csak ízlés dolga. A legmagasabb, Performance kivitel végsebessége 261 km/óra, 0-100-as gyorsulása pedig 3,4 másodperc.

A MAH Zrt. gondozásában üzemelő Tesla.hu oldalán könnyedén konfigurálható ez a típus is, az alapkivitelű, 415 km-es sztenderd hatótávval rendelkező Model 3-as nagyjából bruttó 51 ezer eurótól (16,6 millió forint) érhető el menetkész állapotában.

2018-as Tesla Model 3 villanyautó elölről

5. Jaguar I-Pace elektromos SUV

Nehéz lenne elmenni a 2019-es Év Autója győztese mellett, mely a Jaguar első villanyautójaként debütált. Formaterve nagyon meggyőző, minden szögből izgalmas a SUV-szerű kasztni. Az angol gyártó régóta a prémium kategóriában szerepel, így ennél a modellnél is igyekeztek magas minőséget elérni, melyet rögtön egy rangos díjjal értékelt az autós-szakma. Az alapkivitel 450 kilométer körüli hatótávval rendelkezik a 90 kilowattórás akkucsomagnak köszönhetően, 656 literes csomagterével pedig elegendő helyet kínál az I-Pace. A 400 lóerős modell végsebessége 200 km/óra, indulóára pedig 27 millió környékére tehető.

2019-es Jaguar I-Pace villanyautó elölről

4. Audi e-tron elektromos SUV

A Volkswagen-konszern a dízelbotrányt követően belehúzott az e-tron fejlesztésébe, és néhány éven belül elkészültek a sorozatérett verzióval. A méretben a Q5 és a Q7 közé pozícionált villanyautó igazi prémiumbeltérrel rendelkezik, hatótávja pedig használattól függően nagyjából 360 kilométer. Már messziről látszik, hogy egy elektromos autóról van szó, mégis illik a márka formavilágába az e-tron. A prémium minőségnek azonban az árát is megkérik, nagyjából 29-30 millió forinttól lehet megvásárolni az Audi új reménységét. Az e-tron egészen 200 km/óráig hajszolható a 408 lóerős elektromos hajtásnak köszönhetően.

2019-es Audi e-tron villanyautó elölről

3. Mercedes EQC elektromos SUV

Szintén nemrégiben mutatták be a Mercedes első elektromos SUV modelljét, mely az Audi e-tron és a Tesla Model X nagy ellenfele lesz. A gyártó sokat finomította ezt a járművet, míg eljutottak odáig, hogy piacra dobják az EQC-t. A prémium minőség itt is megvan, ahogy a forma is jellegzetesre sikerült. Az összesen 408 lóerős elektromotorok megfelelő rugalmasságot tesznek lehetővé, a Mercedes azonban 180 km/órára korlátozta a modell végsebességét. A hatótáv a gyári adatok szerint 360 kilométer körüli, a modell indulóára pedig 26,3 millió forint.

2019-es Mercedes EQC villanyautó elölről

2. Tesla Model S

Elon Musk és csapata ezzel a típussal robbant be igazán az elektromos autózás világába, mellyel egycsapásra híres és keresett típussá vált a Model S. A formaterve már mindenki számára ismerős és jól megszokott, nem lóg ki a forgalomból. A beltere tágas, a nagyméretű kijelző pedig itt is uralja a műszerfalat. A csomagtérbe két plusz ülés is felhajtható, így a helykínálat terén jól variálható az autó. A Long Range kivitel hatótávja 610 kilométer, mely a Tesla.hu közvetítésében valamivel kevesebb, mint bruttó 98 ezer euróért (31,7 millió forint) vásárolható meg.

2018-as Tesla Model S villanyautó elölről

1. Tesla Model X

A Tesla sem akart lemaradni az egyre bővülő SUV piac adta lehetőségekről, így a Model X bevezetésével az elektromos hobbiterepjárók szegmensének úttörője lett. Az utastérben akár heten is elférnek, a sirályszárnyas ajtók pedig a vagány megoldások közé tartoznak. A Long Range kivitelű Model X 505 kilométeres hatótávval bír, a 0-100-as gyorsulása pedig még ennek a nagy behemótnak is 4,6 másodperc, ráadásul a Ludicrous kivitel 2,9 alatt teljesíti ugyanezt. A Tesla.hu oldalán ez a típus is konfigurálható, ahol mindenki kiválaszthatja a neki megfelelő járművet, melyet gyors munkafolyamatok után birtokba is vehet.

2018-as Tesla Model X villanyautó elölről

Ebben a videóban pedig egy kis ízelítő következik a Tesla modelljeiből és arról, hogy itthon miként juthat hozzá az ember.

Forrás:

Ajánlott cikkek: