Létrehozva: 2017-10-02 11:44:00

Teszteltük a Ford Aktív Parkasszisztensét!

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Eleinte az automata parkolási rendszer csak luxusautókban volt elérhető, de ma már a megfizethető modellek is kínálnak hasonlót, a MAH Zrt. most egy frissen forgalomba helyezett Mondeóban tesztelte a Ford Active Park Assist (APA) rendszerét


A Ford aktív parkolást segítő rendszere azért született meg, hogy könnyebé tegye számunkra a párhuzamos vagy akár a merőleges parkolást. Az Aktív Parkolóasszisztenssel szerelt jármű ultrahangos érzékelőket használ, felméri a parkoló autók közötti térközöket, megkeresi a számunkra megfelelő méretet, majd meghatározza az optimális kormányzási szöget és egyetlen gombnyomással beparkol a legszűkebb helyre is.

A parkolás segítő rendszerrel nem csak a beparkolás, hanem a kiparkolás is könnyebben mehet, hiszen képes a párhuzamos parkolóhely elhagyására is, képes ki- vagy betolatni. Ésszerű módon a rendszer csak akkor használható, ha sebességünk nem haladja meg a 28 km/h-t, és érdemes a kocsisortól 40-150 centire haladni, hogy helyet találhasson magának az oldalérzékelők segítségével.

Ford Mondeo Aktív Parkasszisztens

A vezetőnek kétszer is jeleznie kell szándékát, hogy használni kívánja-e a parkolássegítő rendszert. Ezt követően a számítógép átveszi a kormányzást, miközben tanácsokat ad a sofőrnek, akinek csak a pedálokat és a váltót kell kezelnie. Vizuális- és/vagy hangjelzésekkel figyelmeztet más tárgyak, esetleges gyalogosok közelségére. Bár a kormányzás teljesen automatikus, a biztonságért továbbra is a vezető felel, aki a kormányra való kézrátétellel bármikor vissza veheti az irányítást.

Ford Aktív Parkasszisztens

A Ford parkolást segítő rendszere rendkívül népszerű, ami nem véletlen, hiszen az európai autósok egyharmadának nehézséget okoz a párhuzamos parkolás, így ezt a feladatot átruházva némi stressztől is megszabadulhatnak a rendszer használói.

Ajánlott cikkeink: