Létrehozva: 2020-04-27 12:40:04

Péntektől az e-Mobi villanyautó-töltői is fizetőssé válnak

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Az 50 kW-os DC-töltők percdíja 30 forinttal fog drágulni májustól.


Május 1-től fizetőssé válnak az e-Mobit nevű cég villanyautó töltőpontjai. A most még nagyrészt ingyenesen használható töltők - amelyekből mintegy 336 darab van Magyarországon - árai meg fognak egyezni a Mobiliti töltők esetében megállapított díjakkal.

e-Mobi töltőpont

Ez azt jelenti, hogy az e-Mobil hálózatához tartozó töltők közül a 22 kW teljesítményű AC-oszlopokon 80 forintba kerül majd 1 kWh áram, a 22 kW-os DC-töltők esetében pedig egy 500 forintos töltésdíj is képbe kerül majd. A 43 kW-os AC-töltők és az 50 kW-os DC-töltők 80 forintos percdíjjal fognak működni (az utóbbiak már áprilisban átkerültek a fizetős kategóriába, péntektől 30 forinttal drágul a percdíjuk). A Mobiliti, és az általa megvásárolt e-Mobi hazai töltőinek a száma együttesen megközelíti az ötszázat.

Az ELMÜ-ÉMÁSZ villanyautó töltői tavaly nyáron váltak fizetőssé (99 forint/kWh), míg a szupergyors töltést biztosító Ionity oszlopok esetében 2020 elején lépett életbe a kWh alapú árképzés. Az Ionity töltőpontjain korábban fix árazás volt, minden egyes megkezdett töltés kereken 8 euróba került a töltés idejétől és a felhasznált energiamennyiségtől függetlenül. Január 31-től viszont új rendszer lépett életbe, most már 0,79 eurót (280-281 forintot) kell fizetni kilowattóránként az Ionity nevével fémjelzett töltőpontokon.

Villanyautó-töltő, a háttérben egy Volkswagen típusú elektromos autó látható

A HVG számítása szerint egy 64 kWh kapacitású akkumulátorral felszerelt Kia e-Niro teljes feltöltése 5100 forintba kerül majd a Mobiliti és az e-Mobil oszlopain.

Forrás:

Ajánlott cikkek: