Létrehozva: 2017-10-03 11:49:00

Nem gyárt elég Model 3-at a Tesla

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A Tesla Model 3 iránt óriási az érdeklődés, több százezer előrendelést is leadtak már iránta, ennek ellenére nem tudják legyártani a tervezett darabszámot, míg a Model S és Model X gyártásai pörögnek


A Tesla végre előállt a statisztikákkal, mit is csináltak 2017 harmadik negyedévében, az eredmény finoman szólva is vegyesre sikeredett az elektromos autókat gyártó cégnél. Mert miközben Model S-ből és Model X-ből soha nem gyárottak annyit, mint a legutóbbi negyedévben, nem sikerült a Model 3-ból annyit készíteni, mint azt eredetileg szerették volna.

Összesen 26.150 darab autót szállítottak le, ebből 14.065 darab Model S volt, 11.865 pedig a Tesla SUV-ja, a Model X, míg alig 220 darabot tett ki ebből a legfrissebb, tömegterméknek szánt Model 3. A Model S és X-ek száma 4,5%-kal haladta meg az előző év harmadik negyedévét, amikor is eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta a Tesla.

A Tesla elmondása szerint a Model S és Model X második negyedéves számai pár ezer darabbal meghaladják az első negyedévi számokat, míg a 2017-es év végére közel 100.000 Model S-t és Model X-et terveznek leszállítani. Ha ez sikerül nekik, az 31%-os növekedést jelentene a 2016-os adatokhoz képest.

Tesla autógyártás folyamatban

Üröm az örömben, hogy a Tesla alig 260 darab Model 3-at gyártott le, ami alig a töredéke annak, amit még augusztusban jeleztek előre. Nyár végén ugyanis még úgy számoltak, hogy 1.500 Model 3 legördülni a Tesla gyártósorairól.

Hogy a remélt számoktól ennyire elmarad a Tesla, azt a szűk termelési keresztmetszettel magyarázza:

„Bár a gyártási rendszerek túlnyomó többsége a kaliforniai gyárunkban és a nevadai Gigafactoryban nagy intenzitással működnek, néhány részlet azonban hosszabb időt vesz igénybe a vártnál.”

A Tesla emellett kiáll amellett, hogy „nincsenek alapvető problémák” a Model 3 gyártási vagy ellátási láncával. A Tesla megjegyzi, hogy tisztában vannak azokkal a hibákkal, amiket még orvosolniuk kell, hogy megfelelő ütemben haladhasson a gyártási, valamint, hogy ezekre még a közeljövőben lépniük kell, ha sikeresek akarnak maradni.

Minden ilyen, vagy hasonló hír kényelmetlenül érinti a Teslát, ugyanis a Model S és a Model X hiába sikeres technológiai szempontból, ha nem tud rajtuk pénzt keresni a vállalat. Pont a Model 3-mal szerette volna azt elérni az amerikai tech-autógyártó vállalat, hogy minél szélesebb körhöz eljussanak a termékükkel, amiből aztán valódi profitot szeretnének látni.

Nem tud elegendő mennyiségű Model 3-at gyártani a Tesla

Kis összehasonlításképp: a Tesla az idei várható 100 ezer leszállított Model S és Model X-szel a legsikeresebb évet hagyhatja maga mögött, miközben már most több mint 400 ezer előrendelés van a Model 3-ra. Ehhez a hatalmas számhoz képest elenyésző a 260 legyártott darab, de még az eltervezett 1500-as gyártási darabszám is, viszont a Tesla exponenciálisan akarja majd növelni a Model 3 gyártási kapacitását.

Forrás:

Motortrend

Ajánlott cikkeink: