Létrehozva: 2018-08-22 15:47:19

Minden, amit az elektromos kormánymű javításáról tudnod kell

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Az elektromos kormányművek meghibásodási rátája rendkívül magas, a felújításra vonatkozó technológiák azonban még ma sem a legkiforrottabbak.


 

A szervokormánynak három fajtája létezik: a hidraulikus, az elektrohidraulikus és az elektromos. Az utóbbi, elektromos szervorendszerek nem régóta, csupán néhány évtizede vannak jelen az autóiparban.

kormánymű egy autóban

A hidraulikus rendszerek esetében a szervo szivattyút egy ékszíjon keresztül hajtja a motor, a kormányzás pedig szervo olaj segítségével válik könnyedebbé. Előnye, hogy viszonylag sokáig üzemel különösebb meghibásodás nélkül, hátránya, hogy a motor állandó terhelés alatt áll, melynek következtében megnő a tüzelőanyag-fogyasztás.

Az elektrohidraulikus szervo működése során a szervo olaj keringtetése elektromos villanymotor segítségével történik. A hidraulikussal szemben nagy előnye, hogy nem terheli a motort, a szivattyút csak szükség esetén hajtja meg. A vezérlőprogram segítségével a nyomaték, illetve a rásegítő erő a gépjármű állapotának megfelelően szabályozható.

Tesla Model X kormánykerék

A Suzuki volt az első elektromos szervokormánnyal rendelkező autó. A gyártó azért fejlesztette ki ezt a rendszert, hogy könnyítsen az álló helyzetben történő kormányzáson, különösen kisebb autói számára.

Manapság egyre jobban- és jobban terjed az elektromos szervók használata, azonban a hidraulikussal ellentétben ennek élettartama sokkal rövidebb. Amellett, hogy viszonylag hamar meghibásodik, az új alkatrészek is igen drágák, valamint a felújítás költségei is elég húzósak. Legtöbb esetben nettó 100 és 200 ezer forint közé eső árra kell számítani.

Az elektromos szervokormányok közt vannak ám olyan típusok is, melyekre, ha rá is költenél többszázezreket, akkor sem tudnák megjavítani. Az, hogy a kormánymű javítható-e, telefonos egyeztetés során ki lehet deríteni, ám 100%-ban pontos választ a szakemberek csak a díjmentes bevizsgálás után tudnak mondani.

Infiniti kormánymű

A telefonos egyeztetéshez elengedhetetlenek a legpontosabb információk, éppen ezért a szakértőknek az alábbiakra van szükségük:

  • Adattábla, kormányműről leolvasott cikkszám
  • Gyári cikkszám
  • Alvázszám
  • Autóadatok: típus, évjárat, motor köbcenti, teljesítmény (pontos kW a forgalmi szerint), motorkód
  • Hibajelenség pontos leírása
  • Esetleges hibakód is segíthet

Az említett bevizsgálást az eredeti gyár által kiadott műszerekkel végzik, de amennyiben a rendszer nem javítható, sajnos csak szétszerelt állapotban kerül vissza tulajdonosához a javíthatatlan alkatrész.

Nem javítható kormánymű esetében ugyanakkor fennáll a lehetőség, hogy a szakemberek tudnak cseredarabot szerezni. Ez további költségeket jelenthet, de még így is jóval olcsóbban meg lehet úszni, mintha gyári alkatrészek beszerzése mellett döntenél.  

Suzuki Ignis

Honnan tudhatod, hogy meghibásodott a kormánymű? A meghibásodott kormánymű olykor komoly balesetek kimeneteléhez is vezethet, éppen ezért fontos, hogy bármilyen furcsaságot is észlelsz, egyből telefonálj vagy vidd el járműved a megfelelő szakszervizbe! Öt gyakori hibát lehet megkülönböztetni egy meghibásodott kormányműnél: ha folyik, lóg, akad, kopog vagy megszorul a kormány vezetés közben, akkor bizony ott valami nincs rendben.

A Silverstone.hu Kft. munkatársai tisztában vannak azzal, hogy ezek nem a „legcsalogatóbb” információk, de sajnos ez a folyamat jelenleg az egész világon így működik. Minden esetre az elvállalt munkák után 2 év garanciát biztosítanak!

Abban az esetben, ha javítható az alkatrész, a javítási idő általában minimum három napot, maximum egy hetet vesz igénybe!

 elektromos szervokormány

Vannak kifejezett autótípusok, melyekre már működő javítási technológia lett kifejlesztve, ezek a következők:

  • Mercedes A és B osztály
  • A Volkswagen csoport szinte össze típusa (ezek esetében cseredarab is lehetséges, azonban a szakértőknek meg kell kapniuk a kormányművet vagy minimum képen látniunk kell)
  • Mazda 6
  • Mitsubishi Colt
  • Smart Forfour
  • Opel Astra J
  • Honda Civic (1999-2006)
  • Citroen C2, C3

Ne ess kétségbe, ha autód nem szerepel a listán, hiszen még mindig élhetsz a telefonos egyeztetés lehetőségével!

Sajnos a BMW típusok a legtöbb esetben nem javíthatók, azonban a modellekhez nagy százalékban elérhetők cseredarabok, melyek ára 200 és 300 ezer forint közötti.

Porsche beltér

Erre további 125 ezer +Áfa környéki betétdíj is jöhet abban az esetben, ha mechanikailag sérült, illetve, ha az ügyfél nem tudja a régi, nem működő kormányművét cseredarabként leadni.

Forrás:

Ajánlott cikkek: