Létrehozva: 2022-06-28 14:23:18

Kisokos első lakóautózóknak

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A legfontosabb kérdések és válaszok egy helyen azoknak, akik csak most kóstolnának bele a lakókocsik, lakóautók és lakóbuszok különleges világába.


A lakóautózás életforma. Persze egyesek számára kényelmetlen, viszont mások semmiért sem cserélnék el az általa nyújtott szabadságot. Egy biztos, Magyarországon még mindig luxusnak számít lakókocsival nyaralni menni, de a piac folyamatosan bővül és egyre többek választják ezt a kötetlen utazási formát, amire a koronavírus-világjárvány csak rátett még egy lapáttal. Ebben az írásban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat azok számára, akik most kóstolnának bele a lakókocsik, lakóautókés lakóbuszok különleges világába.

A legfontosabb kérdés: lakókocsi vagy lakóautó, esetleg lakóbusz?

Hogy melyik az Önhöz leginkább illő járműtípus, azt számos tényező és persze az egyéni preferenciák befolyásolják. Egy lakókocsi olcsóbb, kisebb helyet foglal, mint egy lakóautó, ám kell hozzá egy vontató jármű és alapvetően a kényelmi színvonala is alacsonyabb. A lakóautót általában a tehetősebb vásárlók, illetve a tapasztalt, sokat utazó célközönség választja.

A lakóbuszok egy teljesen külön kategória, azok mérete, színvonala és adott esetben az ára már-már a lakásokéval vetekszik. Vezetésük is más kategóriába tartozik, nem elegendő hozzájuk a B-s jogosítvány. A javaslat szerint azok válasszanak lakóbuszt, akik nem akarnak lemondani otthonuk kényelméről a nyaralások alkalmával sem.

lakóautó

Hogyan lehet megtalálni a legjobb vételeket?

Amennyiben a pénztárcája megengedi, érdemes a maximum néhány éves, keveset használt és/vagy keveset futott eladó használt lakókocsik és eladó használt lakóautók közül válogatni. Miután a hazai piac szűk és kicsi a kínálat, érdemes lehet külföldön szétnézni, olyan országban keresgélni, ahol nagy múltja van a lakóautózásnak.

Látogasson el a Magyar Autókereskedőház Zrt. lakóautó-kereső felületére, ahol bevizsgált modellek közül válogathat!

Németországban például hatalmas a kínálat, hiszen ott évtizedek óta sokan járnak lakóautóval nyaralni és általában a minőséggel sincs probléma. Persze egy külföldről származó jármű esetén mindenképp olyan márkára, típusra essen a választás, amelynek van Magyarországon képviselete, de legalább az alkatrész utánpótlás megoldott.

A konkrét példány kiválasztásakor szintén nem elhanyagolható szempont a jármű kialakítása és felszereltsége. A nagy múltra visszatekintő márkák általában jó minőségű, alaposan „végiggondolt”, praktikus részletekkel és hasznos felszereltséggel ellátott lakókocsikat és lakóautókat gyártanak. Itt nem érdemes kompromisszumot kötni, mert ez később sok bosszúságot okozhat, illetve beárnyékolhatja a kirándulást.

lakóautó

Az öreg, korszerűtlen, a mai elvárásoknak se motorikusan, se felszereltségükben meg nem felelő modelleket is érdemes elkerülni, hiszen esetükben egyáltalán nem garantálható a felhőtlen kikapcsolódás, főleg, ha szerelnivaló miatt vesztegel az út szélén a család. Nagyon fontos tanács továbbá, hogy mindenképpen át kell nézetni szakértővel a kiszemelt példányt a vásárlás előtt, hogy később elkerülhetőek legyenek az igen drága javítási, helyreállítási költségek.

Magát a vásárlást is érdemes szakértőkre bízni, hogy kiszűrhetők legyenek a csalók. Sajnos a lakókocsi- és lakóautópiacon is sok az átverés, sőt a tapasztalatok szerint arányaiban még több is, mint a használt autók között. Résen kell lenni, ugyanis a csábítóan alacsony áron hirdetett járművek gyanúra adnak okot, a csak elektronikus úton elérhető, előleget kérő eladókat pedig többnyire itt is kerülni kell.

Milyen jogosítvány szükséges a lakóautók vezetéséhez?

A lakóautók vezetése a 3,5 tonna megengedett össztömegig B-kategóriás jogosítvánnyal is lehetséges. A forgalomba bejegyzett lakóautók 85 %-a beleesik ebbe a súlyhatárba, így a legtöbbet gond nélkül vezethetik az autósok is. Amennyiben valaki pótkocsit is vontatna, akkor a vonatkozó rendelet szerint a teljes járműszerelvénynek (vontató és a vontatmány) bele kell férnie 3,5 tonnába úgy, hogy a vontatmány össztömege nem haladhatja meg a vontató jármű össztömegét. Kivételt képez az az eset, ha könnyű pótkocsiról van szó (<750 kg), ekkor a járműszerelvény össztömegének a felső határa 4250 kg-ra módosul.

lakóautó

Milyen külön szabályok vonatkoznak a lakókocsik vontatására?

A vontatásra vonatkozó fenti szabályok mellett alapvetően a vontató jármű műszaki paraméterei határozzák meg, hogy milyen, mekkora lakókocsit vontathat az ember. A vontató jármű forgalmi engedélyében rögzített adatok nyújtanak támpontot ehhez, de általánosságban kijelenthető, hogy minél nagyobb (és nehezebb) egy autó, annál nagyobb tömegű pótkocsit (lakókocsit) vontathat maga után.

Ha valaki lakókocsival tervezi bejárni Európát, akkor mindenképpen olyan autót kell választania, amelynek nem okoz gondot a nehéz vontatmány elhúzása még emelkedőn sem. De legyen akármilyen erős is a vontató jármű, a sebességhatárokra mindenhol tekintettel kell lenni, Magyarországon a járműszerelvényre vonatkozó maximum tempó autópályán 80 km/óra, lakott területen kívül egyéb úton 70 km/óra, lakott területen pedig 50 km/óra.

A vontatmányra méretkorlátozás is érvényben van: a lakókocsi maximum 2,55 méter széles és 3 méter magas lehet, a járműszerelvény teljes hossza pedig nem haladhatja meg a 18,75 métert. Szintén fontos szabály, hogy menet közben sem ember, sem kisállat nem tartózkodhat a lakókocsiban, nekik mindenképpen a vontató autóban kell helyet foglalniuk. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a legtöbb országban a vontató jármű mellett a pótkocsira is meg kell váltani az autópálya-matricát.

lakókocsi

Kell-e gépjárműadót vagy biztosítást fizetni a lakókocsi után?

Az utánfutókra, így a lakókocsikra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a gépjárművekre. Ebből következően rendelkezniük kell rendszámmal, érvényes forgalmi engedéllyel, törzskönyvvel, továbbá a tulajdonosaiknak gondoskodniuk kell az időszakos műszaki vizsgáztatásról, a kötelező biztosítás megkötéséről és a gépjárműadó rendszeres befizetéséről is.

Meddig fürödhetünk, főzhetünk egy vízfeltöltéssel?

Az átlagos felhasználási igényeket figyelembe véve egy felnőtt ember naponta 15-20 liter tiszta vizet igényel a napi tisztálkodáshoz a WC-használatot is beleértve. A lakókocsik, lakóautók víztartályának mérete, valamint a kiszolgált személyek száma együttesen határozza meg, hogy hány napra, meddig elegendő a friss tiszta víz.

Szerencsére a legtöbb kempingben, a lakókocsik vagy lakóautók befogadására alkalmassá tett parcellákban vagy a közvetlen közelükben ma már van vízvételezési lehetőség, ahonnan után lehet tölteni a kiapadt tartályt, tartályokat. Emellett a speciális lakóautó-parkolókban (Stellplatz) és általában a benzinkutakon is van lehetőség a víz pótlására.

lakóautó

Hol lehet kiüríteni a szennyvíztartályt?

A szennyvíztartályokban felgyülemlő anyag erősen környezetkárosító hatású és fertőzésveszélyes lehet, ezért a szabadba tilos kiönteni a tartalmukat. Aki mégis így tesz, az komoly büntetést és felelősségre vonást kockáztat. Mindezek miatt a lakóautók szennyvíztartályát kizárólag az arra kijelölt helyeken szabad leüríteni.

A kempingekben általában mindenhol biztosítanak szennyvízürítési lehetőséget, de erre akár a benzinkutakon és a lakóautók számára kijelölt parkolókban is sor kerülhet. Ha a jármű rendelkezik WC-kazettával, végszükség esetén azok leürítése a nyilvános illemhelyeken is megejthető.

Hány bableves főzhető a nyaralás során egy gázpalackról?

A fűtés, főzés és vízmelegítés energiaigénye jellemzően olyan nagy, hogy azt nem elektromos árammal, hanem palackozott PB-gázzal oldják meg a lakókocsik, lakóautók esetében. A gázrendszer (a reduktor, a vezetékek, elosztószelepek és végfogyasztók) kialakítására természetesen külön előírások vonatkoznak, amelyeket minden esetben – a balesetveszély elkerülése érdekében – be kell tartani.

Magyarországon az öt és tizenegy kilogramm súlyú, német szabványú acél gázpalackok a használatosak a lakókocsikban, de léteznek alumínium és újabban műanyag palackok is. A hagyományos háztartási alumínium színű gázpalackokat tilos használni, ugyanis azok fala nem megerősített, egy esetleges karambolban robbanásveszélyt idézhetnek elő.

lakóautó

Ha valaki csak főzésre használja a gázt a lakóautójában, akkor egy 5 kg-os palack akár egy teljes nyári szezonra is elég lehet. Típusa válogatja, de a gázpalacktárolóba általában két 11 kg-os tartály fér be, amellyel maximalizálható a kapacitás. Ha valaki viszont fűteni is szeretne télen, annak még így is legkésőbb hetente cserélnie kell majd a palackokat, igaz, a fogyasztás nagymértékben függ a külső-belső hőmérséklettől, a lakókocsi szigetelésétől és a kifűtendő légköbmétertől is.

Szabad-e vadkempingezni Európában?

Az európai szabályozás ugyan nem teljesen egységes, de az országok többségében tilos a vadonban tölteni az éjszakát. Se sátorban, se lakóautóban, se sehogy. Aki a lakóautós nyaralási formát választja annak reményében, hogy korlátlanul bárhol szabadon eltöltheti az éjszakáját, az jobb, ha tisztában van az adott országban érvényes szabályokkal.

A törvények általában csak a kempingekben, a lakókocsik számára kialakított speciális parkolókban (ha vannak) és esetleg az autópályák mellett található pihenőkben teszik lehetővé a lakóautóval történő éjszakázást. Természetesen a mindennapi gyakorlat ettől országonként eltérhet, de nagyon fontos, hogy mindenki utána járjon az előírásoknak, mielőtt útnak indul.

Szerencsére a speciális, lakókocsik és lakóautók számára kialakított, teljes infrastruktúrával ellátott, tengerpartok vagy éppen a nevezetességek közelében kialakított parkolóhelyek száma rohamosan bővül Európa-szerte, így már nem csupán a kempingek területén lehet élvezni a pihenést. Az útba eső parkolókat javasolt a túra előtt feltérképezni, hogy előre ismert legyen az aznapi célállomás.

lakóautó

Milyen kiegészítő felszerelést érdemes beszerezni egy lakóautóba?

A lakókocsik és lakóautók többsége a legalapvetőbb szükségletek kielégítésére tökéletesen alkalmas már alapkivitelükben is, mindazonáltal érdemes néhány kiegészítő extra megvásárlásába, beszerelésébe beruházni a nagyobb komfort érdekében. Ha szeretne hagyományos elektromos hálózatról működő készülékeket üzemeltetni a nyaralás során, hasznos kiegészítő lehet az utólagos napelem, és egy inverter.

A kellemes nyári esték elengedhetetlen kelléke lehet még az elősátor, amely a lakókocsi bejárata elé építhető fel, valamint jó szolgálatot tehet egy grillsütő és persze egy kemping asztal székekkel. Ha szeret biciklizni, akkor egy kerékpárszállító megvásárlása biztosan jó befektetés lesz. Természetesen az egyéni elképzelések alapján érdemes felszerelni a lakóautót mérlegelve, hogy melyek azok a kiegészítők, amelyek feltétlenül szükségesek a kellemes időtöltéshez.

Hogyan lehet védekezni a lakókocsi feltörése ellen?

A vagyonbiztonság kiemelt szempont lehet különösen, ha gyakran utazik közbiztonság szempontjából kérdéses országba vagy a kirándulások alkalmával sokat hagyja magára a járművet. A gyári riasztó önmagában védhet a feltöréses lopások ellen, de egy utólagos védelmen, például egy kiegészítő biztonsági záron is mindenképpen érdemes elgondolkodni.

lakóautó - motorhome

Hol érdemes tárolni télen a lakókocsit?

Akik használt lakókocsi vagy használt lakóautó vásárlására adják a fejüket, gondoskodniuk kell a járművük szezonon kívüli tárolásáról is. A legjobb egy garázs, de ha ez nem áll rendelkezésére vagy a nagy méretek miatt nem megoldható, akkor legalább fedett helyen, tető alatt érdemes leparkolni télire, hogy megóvjuk az időjárás viszontagságaitól.

A téliesítés egy fontos mozzanat, amely magában foglalja a rendszerek teljes víz- és gázmentesítését, valamint az áramtalanítást, az akkumulátor kiszerelését is. A szellőzők, ablakok lezárásáról sem szabad megfeledkezni és ha szükséges, le lehet takarni egy ponyvával is a lakókocsit, amely további védelmet biztosít. Ha valaki nem tudja megoldani a lakókocsija vagy a lakóautója tárolását a kertjében, akkor számos ponton tud védett parkolóhelyet bérelni a számára.