Létrehozva: 2018-03-28 13:55:00

Jön az új négyajtós, elektromos Bentley

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A Bentley egy teljesen elektromos modellel készül, hogy ismét megmutassa, nagyon erős a luxus és a technológia területén is.


A Bentley már korábban bejelentette, hogy 2025-re a teljes kínálatában elérhető lesz az elektromos hajtóegység. Az AutoExpress úgy tudja, hogy már dolgoznak egy tisztán elektromos autón, mely az érkező Porsche Mission E fejlesztéséből is táplálkozik, valamint segít a Bentleynek, hogy a hagyományos művészi értékek mellett “zöldebb” is lehessen.

elektromos Bentley

A cég igazgatótanácsa egyébként friss vérátmölesztésen esett át, hiszen Adrian Hallmark lett az új vezérigazgató. A Bentley ezzel az új lendülettel megerősítve bátran vetheti magát az elektromos autók világába. Stefan Sielaff, a Bentley vezető tervezője elmondta, hogy mi lesz a legvalószínűbb megoldás.

“Egészen biztos vagyok abban, hogy egy teljesen elektromos Bentleyt kell csinálnunk”, mondta Sielaff. “A következő lépés tehát egy elektromos, egyedülálló Bentley, ami nem hasonlít a meglévő modellekre, teljesen friss és új fejlesztés. Ezzel a vég tervezési koncepciója egészen új irányt vehet.”

Készül az elektromos Bentley

A Bentley már korábban szolgáltatott némi ízelítőt az elektromos jövőképéről az EXP 12 Speed 6e koncepció formájában, mely a 2017-es Genfi Autószalonon bukkant fel. A kétüléses elektromos sportautót szépen átalakították egy konvencionálisabb kupévá, ám nem túl valószínű, hogy ez lesz az új zászlóshajó alapja, legalábbis Sielaff szerint.

“Szerintem egy négy-, vagy ötüléses változatot kellene csinálnunk, hiszen gondolnunk kell a csomagokra is az utasokon kívül”, tette hozzá a tervező. “Világossá kell tennünk, hogy családunk új tagja teljesen új, és nem másolunk semmilyen, már meglévő koncepciót. Biztos, hogy több lesz, mint két ülés, erről meg vagyok győződve.”

Gyakorlatilag kizárható a kétüléses változat, így valószínűleg egy teljesen elektromos SUV lesz az új modellből, vagy valami alacsonyabb, és ami jobban harmonizál a márka örökségével.

“Még mindig abban a fázisban járunk, hogy próbáljuk meghatározni, mit is szeretnénk pontosan. Véleményem szerint olyan autóra van szükség, amiben van valami kupé-szerű, vagy valami sportos vonulat, és természetes egy jó adag elegancia. Szerintem nincs szükség egy újabb SUV-ra.”

Az összes jel egy négyajtós coupé felé mutat, mely a vezető tervező összes kívánalmának megfelel: valami alacsony, coupé-szerű, legalább négyszemélyes, és még egyik korábbi Bentley modellre sem hasonlít.

Ahogy a Porsche Mission E, úgy a Bentley elektromos autója is olyan formát ölthet, melyet a belső égésű motor hiánya tesz lehetővé. Eközben persze felismerhetőek lesznek a Bentleyre jellemző stílusjegyek is.

A Bentley elektromos modellje

“Azt gondolom, hogy az autó elosztását a műszaki igényekhez kell igazítanunk, és egy új irányvonalat kell nyitnunk”, mondta Sielaff, utalva ezzel arra, hogy az új elektromos autóval a fiatalabb generációt kívánják inkább megcélozni, mint a hagyományos vásárlókat. “Itt már magasművészetről beszélünk. Azért azt nem felejtjük el, mit várnak az emberek, amikor először megpillantják az autóinkat. Azonnal ré kell ismerniük, hogy egy Bentleyvel van dolguk”, tette hozzá a vezető tervező. Sielaff nem tudta pontosan megmondani az autó bemutatásának dátumát, csak annyit közölt, hogy “valamikor a közeljövőben” fog megtörténni.

Az Audi és Porsche között működő PPE projekt célja az, hogy létrehozzon egy elektromos platformot a magasabb kategóriás autók számára. Ebből következik, hogy a Porsche Mission E terveiért felelős J1 fogja az elektromos Bentley terveit is jegyezni.

A Bentley korábbi vezérigazgatója, Wolfgang Dürheimer elmondta, hogy a J1 platform a cég legjobb lehetősége, mely 600 lóerős teljesítményre, és 500 kilométeres hatótávolságra képes. A Bentley szeretné kifejleszteni a vezeték nélküli feltöltés lehetőségét, hiszen a piszkos, nedves töltőkábelek valahogy nem illeszkednének a Bentley luxusához és értékrendjéhez.

Forrás:

Ajánlott cikkek: