Létrehozva: 2019-01-21 15:51:42

Hogyan lehet Teslát vásárolni Magyarországon?

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Mivel egyelőre nincs márkakereskedés hazánkban, ezért a legközelebbi üzletért Bécsig kellene autózni. A MAH Zrt. közreműködésével azonban bárki egyszerűen hozzájuthat Teslájához


Ebből a cikkből többek közt az is kiderül, hogy milyen modelleket kínál jelenleg a Tesla, az írás második felében pedig arra derül fény, hogy mi a legegyszerűbb módja annak, hogy valaki használt Teslát vásároljon Magyarországon a MAH Zrt. segítségével.

Érdemes kezdésnek megnézni, miből is lehet válogatni az amerikai vállalat palettájáról. Elon Musk cégénél jelenleg a Model S, a Model X, a Model 3 rendelhető és előrendelhető a Roadster és a Model Y. Az ötajtós Model S liftbacket 2012-ben kezdték összeszerelni, 2016-ban pedig egy ráncfelvarráson is átesett. Jelenleg újonnan kétféle Model S kapható, mindkettő 600 km feletti hatótávval (NFEZ mérés alapján) rendelkezik (ez persze használattól függően változhat) és dupla villanymotoros hajtásuk van. 

Tesla Model S oldalról

A Model S kínálatának csúcsán az 598 lovas P100D modell áll, melynek maximális forgatónyomatéka 1074 Nm. Ez egy összkerékhajtású kivitel, melynek maximális hatótávja 613 kilométer. Az autó egyébként praktikusan használható, hiszen összesen 895 literes a csomagtartója, mivel az orrában is kialakítottak egy rakodóteret. Lehajtott hátsó üléssorral ráadásul 1792 literig bővíthető a felhasználható hely mérete az 5+2 üléses járműben.

A másik sikermodell a Model X SUV, mely tekintélyt parancsoló méretekkel bír. Az öt méternél is hosszabb jármű gyártása 2015-ben kezdődött, az alapváltozatot a 75D kivitel jelenti. Ez egy 333 lóerős modell, melynek hatótávja 330 kilométer. A Model X öt és hét üléssel is rendelhető, csomagtere pedig 2492 literes. A paletta tetején a P100D áll 680 lóerővel és 967 Nm-es maximális nyomatékkal. Ennek hatótávja 402 kilométer, a 0-100-as gyorsuláshoz pedig mindössze 2,8 másodpercre van szüksége.

Tesla Model X elölről

A 2017-ben megjelent Model 3 szedán és fastback kivitelben is rendelhető, belépőmodellje a 261 lóerős P50. Az ötüléses jármű 1610 kilót nyom a mérlegen, maximális hatótávja pedig 354 km. Csomagtere 425 literes, az alacsony súlypontjának köszönhetően pedig a többi modellhez hasonlóan ez is kiválóan teljesített a borulási teszteken.

Tesla Model 3 elölről

Talán az egyik legizgalmasabb típus a Tesla kínálatában a 2+2 üléses Roadster. Ez a 2017-ben bemutatott jármű igazából egy második generációs típus, hiszen a gyártó a Roadster sportautóval jelent meg először az autópiacon, még 2008-ban. Az új modell azonban sokkal lenyűgözőbb tulajdonságokkal bír, hiszen a Tesla adatai szerint 1,9 másodperc alatt van százon a 200 kilowattórás akkucsomaggal ellátott alapváltozat. Még meghökkentőbb adat, hogy a benne rejlő elektromotor 10 ezer Nm-t teljesít, a végsebessége pedig 400 km/óra körüli. Az új Roadster egyelőre még nem rendelhető, de a jövő év végén már várhatóan elérhető lesz ez a modell is.

Tesla Roadster elölről

Hogyan lehet egy új Tesla modellt megvásárolni?

Ennek két módja is van. Amennyiben egyösszegű fizetés a cél, abban az esetben egyszerűen fel kell keresni a MAH Zrt. munkatársait, és onnantól minden egyszerűen megy. A Magyar Autókereskedőház Zrt. kapcsolatba lép a bécsi Tesla kirendeltséggel, majd megszervezi a kívánt modell Magyarországra történő hazaszállítását, műszaki vizsgáztatását és forgalomba helyezését. Az autók jellemzően a gyártó hollandiai lerakatából, Tiburgból érkeznek hazánkba, a honosítás pedig illetékmentesen történik. Sem regisztrációs adót, sem vagyonszerzési illetéket nem kell fizetni az elektromos modellek után.

A másik lehetőség a banki finanszírozás megvalósítása. Ekkor a Tesla képviselet összekapcsolja az ügyfelet a MAH Zrt.-vel, mely megszervezi az elkövetkezendő lépéseket. Ebben az esetben az elsőszámú vevő a Magyar Autókereskedőház, aki belföldre importálja a kívánt járművet, majd eladja azt az ügyfél által választott finanszírozó intézetnek, aki lízingbe adja neki. A MAH Zrt. független ügynöki státusza lehetővé teszi a vevőnek, hogy a Magyarországon működő összes gépjármű finanszírozással foglalkozó pénzintézet termékei közül választhasson, legyen az zártvégű vagy nyíltvégű pénzügyi lízing, illetve tartós bérlet.

Tesla logó

Miután a Tesla képviselet közli az ügyfél által kiválasztott jármű paramétereit a Magyar Autókereskedőházzal, a kollegák bekérik a vásárlótól a szükséges dokumentumokat, majd elbíráltatják a finanszírozó intézettel a kérelmet. A pozitív visszajelzés után megtörténik a rendelés, majd az induló befizetést az ügyfél átutalja a MAH Zrt. számlájára. A Kereskedőház leadja a megrendelést a gyártó felé, mely ezután 4-8 héten belül visszaigazol, hogy mikor lehet felvenni a járművet Hollandiában. Ezután a Magyar Autókereskedőház trélere a magyarországi telephelyére szállítja a járművet, ahol napokon belül forgalomba helyezik az autót.

Ezután a finanszírozó intézet munkatársa is megtekinti a járművet, hiszen meg kell bizonyosodjon arról, hogy a modell paraméterei megegyeznek a korábban leadott kérelemben szereplő adatokkal. Amennyiben ez rendben lezajlott, a MAH Zrt. megköti a szükséges kötelező biztosítást és a CASCO-t, melyek szintén szükségesek a forgalomba helyezéshez. Mindezek végeztével a finanszírozó megkapja a szükséges dokumentumokat, mely után átutalja a finanszírozott összeget a Magyar Autókereskedőháznak, ezt követően pedig a vásárló át is veheti az új autót.

Amit tudni kell, hogy új autó rendelése esetén a várakozási idő akár 8-16 hét is lehet, de a gyártónak mindig van Tilburgban néhány rendelésből visszamondott, vagy csak egyszerűen átlagos felszereltségű modellje, melyek azonnal, vagy maximum 4 héten belül elérhetőek. Jellemzően ezekről a készletekről történik az értékesítés, mely modellekre további kedvezmények érhetőek el.

Hogyan lehet egy használt Tesla modellt megvásárolni?

A MAH Zrt. több nemzetközi márkakereskedővel is tartja a kapcsolatot, ezért a használt járművek vásárlására is lehetőség van ezáltal. Rendszerint jó minőségű használtautókat szerez be a Kereskedőház évek óta, beleértve a használt Tesla modelleket is. Az ügyintézés az új autók vásárlásához hasonlóan zökkenőmentesen zajlik.

Forrás: