Létrehozva: 2019-03-20 15:59:57

Bemutatkozott a Tesla új SUV-ja, amely a Model Y névre hallgat

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A Tesla negyedik sorozatgyártású modellje, amely követi a trendeket


Los Angelesben mutatta be legújabb modelljét a cég alapítója, Elon Musk. A Model Y alkatrészeinek 75%-a megegyezik az alapjául szolgáló Model 3-mal. A legújabb elektromos autójuk tökéletesen illeszkedik a palettába, méretre akkora, mint egy BMW X3, de a Tesla Model X-hez hasonlóan ezt is lehet hétüléses kivitelben kérni.

A design erősen hajaz a nagy testvérre, de nem örökölte meg a sirályszárnyas hátsó ajtókat, az orr rész vonalaiban a Model 3 erősen felismerhető. A csomagtér ajtaja egybe nyílik az üveggel, így kiválóan pakolható.

A beltér tipikus Teslás, megtalálható benne a hatalmas méretű, középre helyezett kijelző, amely a szokásos funkciókkal bír.

A gyártó első embere elmondta, hogy szerinte ez lesz a legnépszerűbb autójuk, mivel a crossoverek keresettebbek, mint a szedánok, valamint praktikusak és az árfekvésük is kiváló. A karakterisztikájáról annyit lehet tudni, hogy a sportautók dinamikáját és a szabadidő autók praktikuma találkozik benne, köszönhetően az alacsony súlypontnak.

A Tesla Y belső tere

A Tesla Model Y négyféle felszereltséggel lesz kapható Európában, előreláthatóan 2022-től. Legelőször a magasabb felszereltégi szintek érhetők el, és majd csak fél évvel később kerül a szalonokba a Standard Range névre keresztelt alapmodell, amely 39 000 dollárról indul Amerikában, ez hozzávetőlegesen 11 millió forintnak felel meg. A gyári adatok szerint 370 km-es hatótávval, 193 km/órás végsebességgel és 5,9 másodperces 0-100-as sprinttel bír.

A Long Range változat 483 km-t tud elmenni egyetlen töltéssel, ehhez 210 km/órás végsebesség társul, álló helyzetből pedig 5,5 másodperc alatt éri el a 100-as tempót.

A Dual Motor AWD-t két villanymotor hajtja, a hatótáv 450 km-re csökken ennél a változatnál, viszont a végsebesség és a gyorsulási adat is jobb az előző felszereltségnél.

Kék színű Tesla Y oldalról fotózva menet közben

A Performance változat képezi a csúcsot a palettában, amely a leggyorsabb és a legerősebb változat, amely hasonlóan az összkerekes kivitelhez, szintén 450 km-t tud megtenni egy szuszra. A gyári adat a gyorsulás tekintetében elég meghökkentő, állítólag 3,5 másodperc alatt teljesíti a 100-as sprintet. 

A Tesla Model Y kompatibilis a 3. generációs Supercharger villámtöltővel, amely 250 kW-os töltési teljesítményre képes, vagyis mindössze 5 perc pihenővel 120 km-re elegendő áramot tud felvenni.

A magyarországi árakról még nincs pontos információ, viszont az szinte biztos, hogy a hétüléses kivitelre igényelhető lesz a nagycsaládos autóvásárlási támogatás, valamint a 15 millió forintos vételárat meg nem haladó típusra kérhető az 1,5 milliós elektromos autós támogatás is.

Forrás:

Ajánlott cikkek: