Létrehozva: 2017-09-18 09:09:00

Belőtte a Mercedes az EQ család várható hatótávját

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Az EQ modellek 2019-től kerülnek gyártásba, a Mercedes pedig Frankfurtban beszélt céljaikról


Frankfurtban bemutatkozott a Mercedes-Benz új brandje, ami az EQ névre hallgat. Ebbe közelebbi betekintést ad a Motorshow-n kiállított városi kisautó, amely az új brand összes tagjához hasonlóan tisztán elektromos lesz. Ez a Concept EQA ami a modellcsalád vonalaira és várható specifikációira is enged következtetni. Az EQA egy töltéssel minimum 400 kilométert tud megtenni.

Mercedes-Benz EQA Concept

A tanulmányautó egy háromajtós kompakt csapotthátú, amely rövidebb, de szélesebb a jelenleg is kapható A osztálytól. Az elektromos felépítést kihasználva azonban nő a tengelytáv, aminek következtében a belső tér is, főleg a hátsó ülések környékén. Az autó végső vonalvezetése várhatóan hű marad a tanulmányhoz, viszont érkezik egy ötajtós változat is, a 2020-ban.  Ránézésre leginkább az A osztály felépítését és formáját örökölte, klasszikus bakancsformával. Szinte egyetlen éles vonal sem található az autón, finom ívek, kerek felületek összessége adja ki a végső formát.

Honda elektromos autójához hasonlóan az új elektromos Benzek is „virtuális hűtőráccsal” lesznek ellátva, amely megjelenését a vezetési móddal tudja változtatni. Egyelőre két mód ismert, a Sport és a Sport Plus, ezekhez várhatóan csatlakozik még egy normál, kevésbé kiélezett beállítás is. Ez a nyomatékelosztást és az elektromotorok kihegyezettségét állítja, a hűtőrács dizájn mellett. A Sport inkább hagyományos hűtőrácsra emlékeztet, a Sport Plus pedig az AMG Panamericana rácsát idézi.

EQA Concept Rear

Elektromos motorból mindkét tengelyhez jut egy, így hajtóerő mind a négy kerékre jut. A teljesítmény a felszereltségtől, ártól és az akkumulátorok méretétől is függ. A legerősebb változat 286 lóerő felett érkezhet, amelyhez 500 Nm nyomaték párosul. Ez 5 másodperc környékén tudja a legkeményebb EQA-t 100 km/h-ra repíteni. Természetesen a hatótáv is változik a konfiguráció függvényében, de a minimum a fent említett 400 kilométer lesz az összes tipusnál.

A belső térről sajnos nem árultak el részleteket a Mercedes szószólói, feltehetően a COMAND továbbfejlesztett, modernizált nyelvén kommunikál majd az autó. A nagyobb utastér pedig ötüléses felépítésre enged következtetni.

Az EQ család 2019-ben lesz elérhető első kereskedésekbe kerülő típusaival. Első körben valószínűleg a EQA és egy SUV változata lesz elérhető. A Mercedes nagyon komolyan veszi az elektromos jövőt, 2022-ig, 10 teljesen elektromos modell gyártása van tervbe véve.

EQA orr

A márka erős standot hozott létre Frankfurtban, a legmodernebb technológiákat felvonultatva. A sportautók terén is nagyot robbantottak a hibrid Project One-nal, az EQ pedig az elektromos autók kategóriájában is megállja a helyét. Egy biztos, a jövő Stuttgartban is csak a zöld technológiáké.

Ajánlott cikkeink: