Létrehozva: 2021-02-25 13:42:39

Az új Audi e-tron az elektromos Porsche Macan alapjaira készülhet

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Az Audi és a Porsche közös, Premium Platform Electric architektúráját használja majd.


Jelen pillanatban a nemrégiben bemutatott Audi e-tron GT számít a tisztán elektromos e-tron modellcsalád legújabb tagjának, kétségtelen, hogy nem ez lesz az utolsó. Arról már korábban is érkeztek hírek, hogy az ingolstadti cég elkezdte a Q4 e-tron fejlesztését, mint a 2018 óta gyártott SUV kisebb változatát, ugyanakkor a német AutoBild értesülései szerint a vállalat tervei között szerepel egy nagyobb méretű, Q6 e-tron verzió elkészítése is. 

Lényegében az Audi ezen modellje egyenértékű lesz az elektromos Porsche Macannal, ugyanúgy, ahogy az e-tron és a Porsche Taycan is gyakorlatilag testvéreknek tekinthetők. Az elektromos Macanhoz hasonlóan a Q6 e-tront is az Audi és a Porsche közösen fejlesztett új, Premium Platform Electric architektúráját használja majd.

elektromos Audi e-tron oldalról

elektromos Audi e-tron hátulról

 

Egyelőre nagyon kevés információ szivárgott ki az autóról, ám a hírek szerint – akárcsak az elektromos Macan – a Q6 e-tron 2022 végén kerülhet a szalonokba. Az Audi korábban már utalt arra is, hogy a Q6 e-tron méreteit tekintve körülbelül akkora lesz, mint a Q5-ös, ám az akkumulátorok elhelyezésének köszönhetően az elektromos SUV utasterének nagysága kb. a Q7-essel lesz egyenértékű.

Technikai paramétereket még nem közölt az Audi, de a csúcsmodellnek számító Porsche Macan Electric Turbo állítólag kétmotoros elrendezéssel rendelkezik, amely körülbelül 700 lóerős teljesítmény és 1010 newtonméter forgatónyomaték leadására lesz képes. Ami a hatótávolságot illeti, a PPE-platformot használó elektromos autók több mint 480 kilométer (300 mérföld) megtételére elegendő energiát képesek biztosítani egyetlen feltöltéssel.

A Q6 e-tron a jelenlegi e-tron helyét veheti át, amely a VW-csoport MLB Evo-platformjának módosított változatán alapul. Erre a padlólemezre többek között olyan belső égésű motorral szerelt modellek épülnek, mint a Q5 és a Q7. Logikus lépés lenne, hogy az e-tron esetében az Audi szeretne átváltani egy dedikáltan EV-k számára kifejlesztett platformra, amely jobb hatótávolságot és teljesítményt nyújt.

elektromos Audi e-tron utastere

elektromos Audi e-tron szemből, menet közben

Csak összehasonlításként, az Audi e-tron alapmodelljének meghajtásáról két elektromotor gondoskodik, amelyek együttes teljesítménye 356 lóerő és 561 newtonméter, miközben 365 kilométeres hatótávval rendelkezik. 

 

 

Weboldalunkon is elérhetőek az Audi modelljei. Amennyiben valamelyikről szeretnél részletesebb információt kapni, keresd kollégánkat telefonon vagy emailben.

 

Forrás:

CarBuzz

 

Ajánlott cikkek: