A Volvo XC90-ből is lesz teljesen elektromos kivitel
5 hónappal, 2 héttel, 3 nappal ezelőtt

A Volvo XC90-ből is lesz teljesen elektromos kivitel

A svéd márka 2022-re ígéri a helyi emissziómentes verziót a legnagyobb szabadidő-autójából.

Vannak a környezetbarát elektromos autót preferáló vásárlók és vannak a robosztus építésű szabadidő-autót keresők. A kettő keresztmetszetében pedig vannak azok, akik mit sem foglalkoznak azzal, hogy egy nagy légellenállású, irdatlan tömegű telekjáró nem igazán alkalmas a villanyhajtás nyújtotta lehetőségek kiaknázására, mégis ilyen autót akarnak. Legyen nagy és legyen elektromos. Nekik szól majd a legnagyobb villany-Volvo.

A svédek hosszútávú stratégiája szerint a közeljövőben minden általuk kínált modellből lesz villanyosított kivitel, ami annyit takar, hogy legalább hibrid hajtáslánc elérhető lesz minden autójukhoz. Lesznek továbbá a teljesen elektromos modellek is, mint például a 2020 végén érkező Volvo XC40 Recharge, és ezek szerint a villany XC90. De elektromos kivitel már csak a következő generációból érkezhet, nem a mostaniból.

Volvo XC90 2020 hátulról facelift

Ugyanis 2022-ben várhatóan gyártásba kerül a következő széria. A mostani modell 2014 óta van a piacon, addigra – az autóipar szellemisége szerint – bőven túlkorossá válik. A Volvo az Egyesült Államokbeli gyára mellé 600 millió dollár értékben fog akkumulátor-összeszerelő üzemet létesíteni, ami a garancia arra, hogy az addigra felpörgő hibrideladások miatt se léphessen fel hiány a telepekből.

Azt nem tudni, hogy a következő Volvo XC90 milyen hajtásláncokkal lesz majd elérhető, feltehetően a hibrid egységek fognak dominálni. Már a jelenlegi modell is megkapható lágy-hibridként (B5 Mild Hybrid – 235LE) és tölthető hibrid kivitelben is (T8 Twin Engine – 390LE). Dízel erőforrás valószínűleg nem lesz az új generáció orrában, hiszen már a mostaniból sem lehet öngyulladós motorral szereltet rendelni. Pedig a dízelmotor nem ördögtől való, főleg a nagy önsúlyú batár autókban lenne még keresnivalója.

Források:

Ajánlott cikkek:

Szerző: Magyar Autókereskedőház zrt.
19 órával, 31 perccel ezelőtt

2021-ben érkezik az első elektromos Seat, a Cupra el-Born

Jövőre kezdik gyártani a lenyűgöző vonalvezetésű hot hatch modellt.

Elolvasom
6 nappal, 18 órával ezelőtt

2024-ben érkezhet az Audi A9 e-tron villanyszedán

Az Artemis projekt célja egy új elektromos zászlóshajó létrehozása.

Elolvasom