Létrehozva: 2018-05-17 22:12:21

A történelem legdrágább brit autójának másolata 100 ezer fontért eladó

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A klasszikusnak számító DBR1 modellt tartják a valaha gyártott legfontosabb Aston Martinnak. Tavaly rekordösszegért – 17,5 millió fontért kelt el. A rajongók most megkapják a lehetőséget, hogy ennek töredékéért hozzájussanak a másolatához.


Az Evanta Aston Martin DBR1 majdnem teljesen megegyezik a híres 1956-os DBR1 modellel. Kikiáltási ára „mindössze” 100 ezer font (kb. 38 millió forint).

Az eredeti DBR1/1 versenyautó történelmet írt a Sportautók Világbajnokságán, egyszer még a legendás Sir Stirling Moss is vezette, éppen ezért a valaha volt legfontosabb és legnagyszerűbb Aston Martinnak tartják. Az autó részt vett a Le Mans-i 24 órás versenyen 1956-ban, '57-ben és '58-ban is, valamint háromszor indult a nürburgringi 1000 kilométeres versenyen, sőt mi több, 1959-ben Moss-szal és Jack Fairmannel a volán mögött meg is nyerték a viadalt.

A rajongók most „aprópénzért” hozzájuthatnak egy másolathoz, melyet az Evanta Motor Co. készített 150 darab, az eredeti Aston Martin DBR-ről készült fénykép alapján, különös figyelmet fordítva a klasszikus, versenyben is látott zöld szín kialakítására.
Az eredeti modell gyártása idején egyébként az Evanta egy bizonyos Ant Anstead tulajdonában volt, aki mellesleg a ‘Wheeler Dealers’ című televíziós műsort vezeti.

Az autó belseje szinte teljesen megegyezik az eredetivel, még a kézzel festett műszerfal legapróbb részleteire is ügyeltek. Az ülések is ugyanolyan anyagból készültek, illetve az eredetiség jegyében megtartották a kilométerórát és a kormánykereket az ötvenes évekből.
Az Evanta DBR1 meghajtásáért egy 4,2 literes motor felel, a 16-os kerekeken pedig speciális Michelin abroncsok feszülnek.

A négykerekű korábban 2014-ben Silverstoneban, majd 2016-ban ismét árverésre került, ekkor vásárolta meg a jelenlegi tulajdonos. Szakértők 85 000 és 100 000 font közé teszik az autó lehetséges eladási árát.

Nick Whale, a Silverstone Auctions ügyvezető igazgatója elmondta:

„Az Aston Martin DBR1 a brit autóversenyzés legendás darabja, ez pedig az egyik legjobb másolat, amit valaha láttunk. Az Evanta egy különleges versenyautó, egyedülálló történelemmel. A valódi DBR1 értékét 20 millió font környékére becsülik, így ez az Evanta modell a rajongók számára a legnagyobb lehetőség, hogy megtapasztalják az Aston Martin életérzést. Én nem hagynám ki ezt a lehetőséget.”

Forrás:

Ajálott cikkek: