Létrehozva: 2019-05-28 14:42:51

A Tesla Model 3 jávorszarvas tesztje remekül sikerült

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Kivételesen jól szerepelt a Tesla Model 3 a kitérő manőverteszt során, annak ellenére, hogy nem egy nádszálvirág jármű


1970-ben a svédektől kapott valamit a világ, amelyet kitérő manővernek vagy közismertebb nevén jávorszarvas tesztnek hív azóta is. Az elmúlt 50 évben minden érkező modellel lefuttatják a biztonsági ellenőrzések alatt, hiszen igazán fontos tulajdonsága a járműnek. A teszt lényege, hogy megnézzék, milyen stabilitással képes kikerülni a jármű egy az úton hirtelen felbukkanó tereptárgyat.

Az elnevezés abból ered, hogy míg a gímszarvasok szökkelve közlekednek az utakon, és elugranak, ha megijednek, addig a jávorszarvas az csak áll, mint aki megunta az életét. Nem, nem szalad el az útról és nem megy arrébb. Neked kell kikerülnöd amilyen hatékony manőverrel csak tudod. A teszt valójában 1997-ben vált nemzetközivé, hiszen abban az évben esett meg, hogy a Mercedes-Benz A-osztálya elbukott rajta, és felborult a kikerülő manőver során. Amellett, hogy ez rettentő ciki, a Mercedes kénytelen volt tetemes technikai újításokat eszközölni az A-Osztályon. A szomorú teszteredménynek köszönhető például az is, hogy a Mercedes kifejlesztette az ESP menetstabilizátort.

Ahogy azt a videón is láthatod, a négykerékmeghajtású Tesla Model 3 probléma nélkül és meglepően stabilan veszi a hirtelen kikerülendő akadályt. Bár a hátsókerékhajtásnak köszönhetően van némi kilengés a fenékrészen, de a sofőr és/vagy az elektronika szépen összeszedi a kocsit. Nagy tömegének ellenére szinte megsem dől a karosszéria. Ez a tökéletes súlyelosztásnak és a nagyon alacsony súlypontnak köszönhető. Valószínűsíthetően beleszámít az is, hogy a kocsi hajtóműve nem az orrában helyezkedik el, hanem a padlólemez alatt.

A tesztet készítő km77 csapata szerint a Tesla Model 3 Long Range AWD egy kivételes elektromos autó. A tesztben a Long Range kiadás volt a porondon. A teszt elvégzése közben a legmagasabb sebesség 83 km/h volt, mely tempó mellett gond nélkül végezte el a kikerülő manővert. Ezzel egyébként rekordot is állított be.

Ha téged is meggyőzött a Tesla Model 3 rénszarvas tesztje, és még többet szeretnél tudni, vagy vásárolnál is egyet magadnak, a Magyar Autókereskedőház Zrt. mindenben a segítségedre lesz! Keresd fel Mudri Dánielt, a Magyar Autókereskedőház Zrt. értékesítési vezetőjét (+36-20-366-3447, [email protected]) bizalommal, és kérj ajánlatot a számodra megfelelő Tesla modellre!

Forrás: 

Ajánlott cikkek: