Létrehozva: 2021-09-23 11:16:44

A Tesla Autopilot már észleli a vészhelyzeti járművek fényjelzéseit éjszaka

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.
A sofőr továbbra is maradjon éber és álljon készen arra, hogy bármikor beavatkozzon.

A Tesla szerint az Autopilot frissített szoftvere mostantól már képes lelassítani az autót, ha egy vészhelyzeti jármű fényeit érzékeli éjszaka.

„Ha a Model 3 vagy Model Y nagysebességű útszakaszokon, Autosteer használata mellett vészhelyzeti járművek fényjelzéseit érzékeli, automatikusan csökkenteni az autó sebességét. Ezzel egyidőben egy üzenetet jelenít meg a központi érintőképernyőn a lassítással kapcsolatban, valamint hangjelzéssel és egy vizuális üzenettel is figyelmeztet, hogy tartsuk a kezünket a kormányon. Miután a vészfények megszűnnek vagy elhaladunk mellettük, az Autopilot az aktuális sebességgel fog tovább haladni. Alternatívaként megnyomhatjuk a gázpedált, hogy visszatérjünk a korábbi utazósebességhez” – olvasható a Tesla 2021.24.12-es szoftverfrissítésének kezelési útmutatójában. 

tűzoltóba csapódott Tesla Model S

Érdekes, hogy a Tesla külön kihangsúlyozza, hogy az újítás kifejezetten éjszaka működik. Egyúttal a kaliforniai gyártó felhívja a tulajdonosok figyelmét, hogy sose hagyatkozzanak ezekben az esetekben az Autopilotra, ugyanis a rendszer nem minden esetben képes felismerni a vészhelyzeti járművek fényjelzéseit. Ezért a sofőr mindig figyelje az utat, és álljon készen arra, hogy bármikor szükség lehet az azonnali beavatkozásra. 

A kiegészítés azt követően került be az Autopilot kezelési útmutatójába, hogy az amerikai közlekedési hatóság, a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) vizsgálatot indított a Tesla ellen, ugyanis a vezetéstámogató rendszer használata mellett 12 olyan baleset is történt, melyek során 17 ember sérült meg és egy életét vesztette. Az incidensek jelentős része sötétedés után következett be, a szoftver pedig figyelmen kívül hagyta az olyan, jól látható és erős fényjelzéseket, mint a mentőautók fényeit, a figyelmeztető jelzőfényeket vagy világító táblákat.

sofőr az anyósülésen ülve irányít egy Teslát

Weboldalunkon is elérhetőek a Tesla modelljei. Amennyiben valamelyikről szeretnél részletesebb információt kapni, keresd kollégánkat telefonon vagy e-mailben!

 

Forrás:

Electrek

 

Ajánlott cikkek: