Létrehozva: 2018-10-25 17:20:45

A Smart gyártása nemsokára véget érhet

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Mielőtt megszűnik a márka, Európa-szerte elektromossá alakítják a modellpalettát


 

A Mercedest és a Smartot is tulajdonló Daimler komoly átszervezésekben gondolkodik a csoporton belül. A Smart modellek már jelenleg is teljesen elektromos meghajtással kaphatók Észak-Amerikában, és hasonló kínálatot építenek ki Európában 2022-re. Ez viszont nem jelenti azt, hogy hosszú távú terveik vannak a városi kisautókat gyártó vállalattal.

2018-as Smart Forease koncepció

A legfrissebb hírek szerint a Daimler bezárhatja a Smart gyártósorait hat-nyolc éven belül. Ennek pedig az az oka, hogy a Renault ekkor már nem lesz partner a kisautók fejlesztésében. Jelenleg a franciák és a Smart közös platformot használnak a Twingo/ForFour kettős gyártásához. Amikor ennek a két modellnek a jelenlegi szériája kifut, a Renault megszünteti a partneri kapcsolatot és más irányba indul el.

Ebből következik, hogy ha nem jelentkezik egy másik gyártó partneri kapcsolat kiépítésére, akkor a Smart brand 2026-ra megszűnhet. Legutóbb a kínai Geely-vel hozták hírbe a kisautógyártót, mely szintén érdekelt az elektromos járművek piacán, ám arra kevés az esély jelenleg, hogy ez a fúzió megvalósuljon.

2018-as Smart Fortwo kék színben

Abban az esetben viszont, ha a Daimler tényleg kinyírja a Smartot, akkor nem marad a kínálatukban a kategóriába tartozó típus. Ezért ki kell majd fejlesszenek egy A-osztály alá pozícionált járművet a Mercedesnél, mely felveheti a versenyt az Audi A1 és a Mini modellekkel.

A végső döntést 2021-ben hozzák meg, amikor a következő A-osztályt tervezni kezdik. A Merecedes jelenlegi belépőmodellje egy új, variálható konstrukcióra épül majd, mely előkészíti a terepet egy lehetséges kisebb típusnak. Az MX1 platform lehetőséget ad a tisztán elektromos és a plug-in hibrid hajtások beépítéséhez is a hagyományos belsőégésű motoros megoldások mellett.

2019-es Mercedes A-osztály elölről

A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a Mercedes három, úgynevezett U-Class modellt mutatna be. Az U-osztály City, az U-osztály Shuttle és az U-osztály Cargo típusok jelentenék az új belépőszintet a gyártó kínálatában. Az első egy klasszikus három- és ötajtós kis ferdehátú, a második egy amolyan többfunkciós kisautó, a harmadik pedig egy mini áruszállító lenne.

Forrás:

Ajánlott cikkek: