Létrehozva: 2019-03-29 09:32:59

A Seat is beszáll az elektromos autók fejlesztésébe

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A spanyol gyártó több villanyos és hibrid modellt is bemutat 2021-ig


Kiemelkedő évet zárt 2018-ban a Seat, hiszen a bevétel mellett az eladott autók darabszámát is növelte. A 2017-es évhez képest 4,6 százalékkal emelkedett a bevételük, emellett az éves forgalmuk közel 10 milliárd euró (3,2 billió forint) volt. Összesen 517 600 járművet adtak el 2018-ban, ez 10,5 százalékos javulást jelent az azt megelőző évhez képest. Az előrelépés legfőképp az SUV modelleknek köszönhető, hiszen az Ateca mellett az Arona is nagy sikert aratott, ráadásul a kínálat csúcsára megérkezett a Tarraco modell is.

2018-as Seat modellek

A termelés legjelentősebb része Spanyolországban zajlik, a martorelli gyáregységben 474 ezer autót szereltek össze 2018-ban. Emellett Csehországban, Németországban, Portugáliában és Szlovákiában készülnek még Seat modellek. A járművek 80 százaléka exportra megy, és a világ több mint 80 országába jutnak el a Seat autói.

A Volkswagen-csoport nem titkolt célja, hogy a Seatot is bevonja az elektromos és plug-in hibrid modellek fejlesztésébe. A spanyolok által kidolgozott technikára később más, a konszernhez tartozó villanyos modell is épül majd, ezzel növelve a hatékonyságot és csökkentve a költségeket. A Seat továbbá arra is törekszik, hogy Észak-Amerika mellett Latin-Amerikában és Kínában is növelje eladásait.

2018-as Seat Arona elölről

A bevétel növekedése egyben azt is jelentette, hogy nagyobb összeget fordíthattak fejlesztésekre a Seat háza táján. A 2017-es évhez képest 2018-ban 27 százalékkal többet, összesen 1,2 milliárd eurót (384 milliárd forint) költöttek különböző befektetési programokra, ebből 656 millió eurót (közel 210 milliárd forint) fordítottak kutatás-fejlesztésre.

A 2018 szeptemberében bevezetett WLTP mérési rendszer komoly fejtörést okozott a Volkswagen-csoportnak, hiszen számos modelljük nem kapott forgalmazási engedélyt a károsanyag-kibocsátási adatok miatt, egy ideig többek közt az Audi SQ5-öt sem értékesítették. Éppen ezért fordítanak egyre nagyobb figyelmet az elektromos technológiák fejlesztésére, melybe most a Seatot is bevonják. A gyártó állítása szerint 2021-ig összesen 6 tisztán elektromos autót és plug-in hibridet terveznek bemutatni, mely egy új korszak kezdetét jelentheti a Seat életében.

Forrás:

Ajánlott cikkek: