Létrehozva: 2018-03-09 10:48:00

A Nissan IMx Kuro belelát az emberi agyba

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A Nissan a Genfi Autószalonra frissítette az elektromos crossover koncepciót.


A megosztó kinézetével talán nem nyerne díjat egyetlen autós szépségversenyen sem. A Nissan Imx Kuro nem a külsejével, hanem belső értékeivel hódít, talán ez az egyik legokosabb jármű, amely felbukkant a Genfi Autószalonon. A Kuro egyébként japánul a a fekete szónak felel meg.

Nissan Kuro

Amikor nem teljesen önvezető módban működik, az elektromos crossover olvasni tudja a sofőr agyhullámait, mely javítja a reakcióidőt, amikor gyors cselekvésre van szükség. Az IMx Kuro a Nissan ProPilot rendszerével van felszerelve, mely teljesen önvezető üzemmódban is képes működni. A sofőr magánál is tarthatja az irányítást, vagy hátradőlve hagyhatja az autót menni a maga útján. Önvezető módban a kormány eltűnik a műszerfalban, az ülések pedig hátrébb húzódnak, hogy nagyobb legyen a tér az utasok számára. Az autó képes önállóan parkolni is, méghozzá olyan helyen, ahol van lehetőség utcai áramhoz csatlakozni, amivel feltöltődik a rendszer.

Nissan Kuro

A crossover talán legérdekesebb tulajdonsága az agy és jármű közti kommunikációs technológia. A rendszer működésbe hozásához a sofőrnek viselnie kell egy különleges eszközt, ami méri az agyhullámokat, az autó önvezető rendszere pedig olvassa ezeket a hullámokat. Amikor úgy érzi, hogy a sofőr lassítani akar, vagy valamelyik irányba fordítani a kormányt, akkor a rendszer segít abban, hogy ezek a cselekvések gyorsabbá váljanak. A Nissan szerint a sofőrök észre sem veszik ezt a segítséget. A technológia egyébként akkor is aktív, amikor az autó önvezető módban van. Ha rendszer úgy érzékeli, hogy valamelyik utas fáradt, vagy kényelmetlenül érzi magát, újrakonfigurálja a vezetési stílust, hogy az jobban illeszkedjen az elvárásokhoz.
Normál esetben nem várnál nagy teljesítményt egy elektromos önvezető crossovertől, ám az Imx Kuro meglepő módon 429 lóerős teljesítményre és 700 Nm nyomaték leadására képes, az erő pedig a tengelyeken elhelyezkedő elektromos motorokból érkezik. A hatótávolságot körülbelül 600 km-re becsülik.

Nissan Kuro

A szóban forgó jármű egy korábbi Imx koncepciót vált fel, melyet még Tokióban mutattak be a 2017-ben. Az a modell még nem rendelkezett az agy és jármű közti kommunikációs technológiával, valamint külsőre is egy kicsit másként nézett ki. A Nissan a frissítés jegyében átalakította az első rácsot, és lecserélte a fehér festést egy erősebb, metálszürke színre.

“Mindent egybevéve, ezek a viszonylag apró változtatások egy teljesen más személyiséget adott az Imx KURO-nak, ezt mutatja a KURO név hozzáadása is”, mondta Alfonso Albaisa, vezető tervező egy közleményben. “Praktikusnak és elpusztíthatatlannak látszik – ez pedig érdekes pozícióba helyezi ezt a koncepciót. A technológia fejlődés is kiválóan látszik.”

Nissan Kuro

Belül faerezetes mintázatot, és egy hatalmas belső teret lehet szemrevételezni, kevés gombbal és kevés fogantyúval. Az autót vezető személy gesztusokkal és szemmozgással képes irányítani a műszerfalon lévő paneleket.

Forrás:

Ajánlott cikkek: