Létrehozva: 2017-07-18 15:11:00

A Mercedes-Benz használhatja az EQ-nevet az elektromos autóihoz

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Egyezségre jutottak a stuttgartiak a kínai Chery Automobile-lal, ki-hogyan használhatja az elektromos autói megnevezésére az EQ-t


2016-ban jelentette be a Mercedes-Benz, hogy egy külön EQ-márkát épít a későbbi elektromos autóinak, ami teljesen más technológiákkal és szervizháttérrel rendelkezne. Az EQ jelölés a Mercedes szerint az Electrific Intelligence-t akarja jelölni. A probléma abból adódott, hogy a kínai Chery Automobil már évek óta használja az eQ-jelölést az elektromos miniautóira Kínában. 2017 elején a Chery panaszt tett az illetékes kínai védjegyoltalommal foglalkozó hivatalnál, hogy a Mercedes ugyanazt a nevet akarja használni.

A Párizsi Autószalonon mutatták be 2016-ban az EQ konceptautót

A helyzet viszont rendeződni látszódik, ugyanis megegyeztek, hogy mindketten használhatják a maguk eq-megnevezését az autóikra, mind a kínai, mind a külföldi piacokon. A Chery az eQ márkanév után számjelzés fogja jelölni a különböző modelleket, míg a Mercedes EQ márkája után a modelleket betűkombináció fogja megkülönböztetni.

„A Chery nagy hírnevet ért el Kínában az eQ márkanevükkel és ezt tiszteletben tartjuk.” – írta Hubertus Troska, a Daimler igazgatótanácsának tagja nyilatkozatában – „Boldog vagyok, hogy a Daimler és a Chery megegyezett arról, hogy közösen használják az eQ/EQ rövidítéseket egy nyílt, partneri atmoszférában. Ezzel a közös megértéssel a Chery és a Daimler elkötelezte magát az elektromos autók jövőjének alakításában – Kínában és az egész világon.”

Mercedes-Benz EQ utastere

A Mercedes mellett a Chery részéről is kiadott egy nyilatkozatot a cég vezérigazgatója, Anning Chen:

„Üdvözöljük a mindkettőnk számára előnyös megállapodást, amit a Daimlerrel kötöttünk a márkáink egymás melletti létezéséről az egész világon.”

Mercedes-Benz EQ beltér

2016-ban mutatta be a Mercedes a Párizsi Autószalonon a Generation EQ-t, egy majdnem gyártásra kész elektromos konceptautót, radikális dizájnnal és 480 km-es hatótávval. A pletykák szerint az elektromos SUV-ot EQ C-nek fogják hívni. A SUV-on kívül az összes szegmensre szeretne egy elektromos autót kínálni a Mercedes, a kompakt autóktól egészen a felsőkategóriás luxusautókig. Talán az új tervezett elektromos szupersportautójuk is megkaphatja az EQ-márkajelzést, valamint egy ferdehátúról is beszélnek, amit nagy valószínűséggel EQ A-nak keresztelnek majd el.

Az EQ-nevet emellett a díjszabási szolgáltatásokra, az otthoni energiatárolókra és az elektromos mobilitással kapcsolatos egyéb termékekre és szolgáltatásokra is használják majd.

Mercedes-Benz EQ elektromos autó

Forrás:

Motortrend