Létrehozva: 2019-10-25 08:27:50

A Lexus LF-30 elektromos koncepció megmutatja milyen lesz a jövő

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A Lexusnál megmutatták, ők miként képzelik el a közlekedést egy évtized múlva.


A luxusmárkák közt a Lexus mindig is az elektromos meghajtás úttörője volt, a gyártó 2005-ben már piacra dobta első hibridjét, az RX 400h-t, és azóta is a hibrid rendszert tökéletesítették. Most azonban a tisztán elektromos vonalat is fel akarják éleszteni.

A Lexus a Tokió Autószalonon mutatta be az LF-30 névre keresztelt elektromos koncepciót. A gyártónak a névre is van magyarázata, megvizsgálták, hogy 2030-ban milyen autók lephetik el az utakat. Arra jutottak, hogy szerintük ilyen lesz a közlekedés 10 év múlva.

Az 5 méter hosszú koncepció hatalmas sirályszárnyas ajtókat kapott, ez már magában különleges, de ez még nem minden. Ugyanis egyedülálló módon mind a négy kerékbe szereltek villanymotort, ezek összteljesítménye 536 lóerő és 700 Nm nyomaték leadására képes.

A Lexus LF-30 elektromos koncepció hátulról fotózva nyitott ajtókkal

Továbbá ezeknek a motoroknak a kapcsolásával az összkerékhajtás, az első- illetve hátsókerék-hajtás is elérhetővé válik.  Ennek köszönhetően bármilyen szituációban tökéletesen uralható lesz az autó.

A technológiát a Lexus Advanced Posture Control néven jegyzi és a jövőben megtalálható lesz az autonóm járműveinek nagy részében.

A motorok által generált energiát a padlóba helyezett 110 kWh-s egység tárolja, ennek köszönhetően egyetlen töltéssel körülbelül 480 km megtételére képes. Továbbá vezetéknélküli töltésre is alkalmas.

A Lexus LF-30 elektromos koncepció beltere

Az utastér meglehetősen tágas, köszönhetően a steer-by-wire technológiának. Továbbá az utasoknak lehetőségük van az ablakok átlátszóságának beállítására is, az LF-30 tetejét alkotó üvegfelületre pedig navigációs információkat, multimédiás tartalmat vagy akár csillagos égboltot is ki lehet vetíeni a kibővített valóság technológiának köszönhetően.

Az autót 10 évvel későbbre tervezték, így nem meglepő, hogy teljesen autonómra tervezték. Továbbá egy drónnal is tud kommunikálni, a Lexus Airporter nevű autonóm drónja képes a csomagok szállítására a nappaliból az autó csomagtartójába.

Az első eladásra szánt teljesen elektromos Lexust novemberben mutatják be, amely egy meglévő platformon alapul majd. Valószínűleg az UX kompakt crossoverének alapjait veszik elő. Az első, kimondottan EV platformon alapuló Lexus csak a következő évtized elején érkezik majd.

Forrás:

Ajánlott cikkek: