Létrehozva: 2019-09-09 15:10:23

A Fiat-csoport 500 milliárdos gigaberuházásra készül Olaszországban

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Úgy tűnik az FCA – Fiat Chrysler Automobiles komolyan gondolja a hibrid és elektromos technológiákat.


Az olasz-amerikai cégcsoport gigaberuházásra készül a Fiat otthonában. Több gyár átépítése és fejlesztése is a tervek között szerepel, hogy a világ egyik vezető hibrid- és elektromos autókat előállító vállalata legyenek a következő évtizedekre. És természetesen a márka a jövőben is a világ jelentős autóipari óriása kíván maradni, melyet az a korábban szárnyra kapott pletyka is alátámaszt, mely szerint az FCA és a Renault egyesülnének. A fejlesztések első ütemében a Nápoly mellett található pomiglianói gyár modernizálása történik majd meg, ahol villany fronton a Fiat Panda hibrid verzióját és a várhatóan a néhány év múlva érkező Alfa Romeo Tonalét készítik majd.

pomiglianói Fiat gyár
A pomiglianói Fiat gyár szolgálhatja majd ki az FCA konszern hibrid- és elektromos hajtáslánc igényeit világszinten is

A gyönyörűséges Tonale koncepcióautó a 2019-es Genfi Autószalonon debütált és formájával azonnal rabul ejtette a közönséget. Ha az érzelmekre ható formák megtervezéséről van szó, akkor az olaszoknak nincs párjuk. A Stelvio alá pozícionált szabadidő-autó pont azt a méretosztályt képviseli, ami manapság a legjobban pörög, kell majd a népnek, mint a falat kenyér, a kérdés csupán annyi, hogy milyen hajtásláncokkal lesz elérhető. A tervek szerint az új modell legkorábban 2021 körül várható, úgy gondolom, hogy benzin-elektromos hibrid illetve plug-in hibridként jön, de nem tartom kizártnak, hogy lesz belőle teljesen elektromos kivitel is.

turini Fiat autógyár
A Fiat turini gyárának érdekessége, hogy a tetőn is lehet autózni, amolyan tesztpályaként is funkcionált anno

Az Olaszországban készülő elektromos- és hibrid hajtásláncokat a későbbiekben a cégcsoporthoz tartozó más márkák is felhasználnák, úgymint a Jeep vagy az amerikai piacon otthon levő Dodge vagy RAM is. A fejlesztések a turini gyárat is érintik, ahol az új generációs, immáron csak elektromos hajtással elérhető Fiat 500-ast is gyártják majd. Az 500 milliárd forintos invesztíciónak köszönhetően a cégcsoport nagy mennyiségben lesz képes modern, részben vagy teljesen elektromos hajtásláncokat készíteni, mely kielégíti majd a vásárlói igényeket és egyúttal segít a vállalatnak alacsony szinten tartani az autóik flotta szintű károsanyag-kibocsátását is.

Forrás:

Ajánlott cikkek: