Létrehozva: 2021-03-10 14:42:13

A BMW bemutatta a 2021-es MotoGP szezon biztonsági autóit

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A legújabb M-es modellekhez egy BMW M 1000 RR is csatlakozik, mint Safety Bike.


Azt követően, hogy néhány nappal ezelőtt a Mercedes-AMG és az Aston Martin is bemutatta a 2021-es Forma-1-es szezonra szánt biztonsági autóit, most a BMW is lerántotta a leplet a soron következő MotoGP idény hivatalos Safety Carjairól. A bajor gyártó az M-részlegen keresztül 1999 óta biztosítja a gyorsaságimotoros-világbajnokság biztonsági autó flottáját, és ez idő alatt olyan modelleket, mint a kiváló Z8, vagy a ritka Z4 M Coupe bocsátottak a bajnokság rendelkezésére. 

A 2021-es szezonra három új Safety Cart is elkészítettek a legújabb M-es modellek, az M3 szedán, az M4 Coupe és az M5 CS alapjaira. A BMW az eddigiekkel ellentétben nem a gyár versenyszíneire fényezte a triót, hanem a színpalettán elérhető különlegesebb festések közül választott. 

BMW M3 szedán MotoGP biztonsági autó szemből

BMW M4 Coupe MotoGP biztonsági autó szemből

 

BMW M5 CS MotoGP biztonsági autó szemből

Például az M3 esetében Frozen Grey Dark Metallic, míg az M4-esnél az élénk São Paulo Yellow árnyalatra esett a választás. A trió legerősebb tagja, az M5 CS pedig Frozen Deep Green Metallic fényezést kapott. Ehhez a három autóhoz további biztonsági autók is csatlakoznak majd a MotoGP flottájában, többek között egy M8 Competition Coupe és egy M8 Competition Gran Coupe, valamint egy X5 M Medical Car.

A négykerekűek mellett természetesen a motorok sem maradhattak el. Ilyen a BMW Motorrad első M-es motorkerékpárja, az 1000 RR a gyorsaságimotoros-vb hivatalos Safety Bike-ja, amelynek fehér fényezésén az M-részleg jól megszokott színei köszönnek vissza. Ugyanezt a színkombinációt fogja viselni az a gyári BMW M 1000 RR is, amellyel a holland Michael van der Mark és a brit Tom Sykes a Superbike Világbajnokságon indul majd.

BMW M 1000 RR MotoGP Safety Bike féloldalasan

A MotoGP 2021-es szezonjának első versenyét, a Katari Nagydíjat március 28-án rendezik, ám a biztonsági autók teljes palettája csak az idény első európai versenyén, az április 18-ai Portugál Nagydíjon fog bemutatkozni, Portimaóban.

A BMW kihangsúlyozta, hogy ezen M-es modellek utcai verzióit már a kezdetektől fogva úgy fejlesztették, hogy „sportos teljesítményt és még a határon autózva is tökéletes vezethetőséget biztosítsanak”. Éppen ezért csak apróbb módosításokra volt szükség ahhoz, hogy a MotoGP hivatalos járművei lehessenek. Ezek közé tartoznak a négypontos biztonsági övek, a gyorszárral rögzített motorháztető reteszei, az autók orrán alacsonyan elhelyezett villogó lámpák, a tetőn lévő fényhidak, valamint a vészleállító rendszer, hogy a tengerentúli futamokra is biztonságosan lehessen szállítani a BMW-ket. Emellett az M4-esbe bukókeretet is beépítettek.

BMW M4, M5 CS, M3 és M 1000 RR egymás mellett

Ha fogadni kellene, mik lesznek a jövő évi MotoGP szezon biztonsági autói, a listán minden bizonnyal igen előkelő helyet foglalna el az M3 Touring, amelyről a hírek szerint a bajor gyártó még idén le fogja rántani a leplet. Szóval jó esély van rá, hogy a feltuningolt kombival bővül majd a bajnokság hivatalos autóinak palettája 2022-ben.

 

Weboldalunkon is elérhetőek a BMW modelljei. Amennyiben valamelyikről szeretnél részletesebb információt kapni, keresd kollégánkat telefonon vagy emailben.

 

Forrás:

 

Ajánlott cikkek: